Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 01. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Kónyi Kisbíró

Mától a győri orvosi ügyelet látja el a kónyiakat

Mától a győri orvosi ügyelet látja el a kónyiakat

Mit kell tudni a változásokról?

A mai napttól, vagyis 2019. január 1-től jelentős változás lesz a kónyiak orvosi ügyeleti ellátásában. A csornai szolgáltatóról a Győr környékire váltott a falu, így január 1-től ügyeleti időben a kónyiak ellátása Győrben a Dembinszky utca 29. szám alatt történik.

A Kónyi Kisbíró decemberi számában Aller Imre polgármester elmondta.
- A kónyaik hosszútávú, biztonságos ellátása érdekében kellett rendkívüli körültekintéssel meghoznunk azt a döntést, hogy csatlakozunk a Győr környéki ügyeleti ellátáshoz, melyet a Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Kft. biztosít. A fogorvosi ügyeleti ellátás esetében ezt már évekkel korábban meg kellett tennünk, hisz a szolgáltatást csak így tudtuk biztosítani, és ez azóta is problémamentesen működik. A döntés azért volt különösen nehéz, mert egy évtizedek óta
megszokott, mindenki által ismert ellátási rendszer került átszervezésre. A döntés szakmai okai között szerepelt az a köztudomású, térségünket is jelentős mértékben érintő orvoshiány, mely az ügyeleti rendszer működését is veszélyeztetheti.
Ezt a problémát már a csornai társulás vezetői is felismerték, és korábban kísérletet is tettek a Győr környéki orvosi ügyelethez való csatlakozásra, de ez nem valósult meg. Ezért különösen nagy siker, hogy községünket befogadták. Ez a váltás pénzügyi szempontból is indokolt volt, hiszen a csornai ügyeleti rendszer meglehetősen kicsi, így kizárólag a tagok komoly hozzájárulásával tartható fenn – Csorna után Kóny volt a legnagyobb befizető –, míg a győri egy sokkal nagyobb szervezet, így ennek költségeit az egészségbiztosító teljes mértékben fedezi. Így minden szempontból ez volt a felelős és jó döntés- mondta Aller Imre.

- Ennek a döntésnek én is kezdeményezője voltam a képviselő-testülettel összhangban,- mondta Dr. Hegyi Katalin,háziorvos, így nagyon örülök annak, hogy ez a váltás megtörtént, mert azt gondolom, ez minden tekintetben a betegek érdekeit szolgálja. Szakmailag rendkívül fontos, hogy Győrben két orvos tart ügyeletet, így egy mindig benn van és elérhető. Míg Csornán csak egy orvos ügyelt, így ha messze kellett mennie, előfordult, hogy órákig nem volt orvos a rendelőben. Másrészt Győr elérhető távolságban van, a közlekedés kiváló, a súlyos betegek ellátása pedig eddig is ott történt, és ezután is ott lesz. Ebben nem
történik változás, viszont ennek a váltásnak köszönhetően nem lesznek dupla utak, nem fordulhat elő olyan, hogy a beteg először az ügyeletre megy Csornára, majd, ha ott észlelik, hogy nagyobb baj van, beviszik Győrbe. Így most az enyhébb és a
súlyosabb esetek ellátása egyaránt Győrben fog megtörténni. Így mindenképpen észszerű döntés volt akkor lépni, amikor még mi dönthettünk ebben a kérdésben, megelőzve, hogy esetlegesen a csornai ügyelet fenntarthatatlanná válik akár pénzügyi akár humán erőforrási szempontból.

Néhány hasznos tanács az ügyelet működésével és igénybevételével kapcsolatban.

– Mikor indokolt ügyeletre menni?
Frissen kialakult panaszok, tünetek jelentkezésekor, ha azok ellátása a legközelebbi háziorvosi rendelésig nem halasztható, és a gyógyszertárból beszerezhető vagy otthon meglévő szerekkel nem enyhíthető. Ilyen lehet
például az erős, csillapíthatatlan hányás, hasi göcs, vesegörcs, epegörcs, nehézlégzés, fulladás, mellkasi fájdalom, féloldali végtagduzzanat, szédülés.
Telefonon is szívesen adnak tanácsot, segítenek az alkalmazható gyógyszerekkel kapcsolatban, az esetleges sürgős ellátás megítélésében, mikor
kell kórházi sürgősségi osztályra menni, mentőt hívni. A telefonhívások
rögzítésre kerülnek.
Az ügyeleten történt megjelenésről, ellátásról a beteg köteles tájékoztatni a háziorvosát.
Amennyiben a beteg járóképes, célszerűbb az ügyeleti rendelőt felkeresni, mivel ott biztosan hamarabb kerül ellátásra, a szükséges műszerek, beavatkozások szélesebb skálája áll rendelkezésre a gyógyításhoz, illetve nem utolsó sorban a szükséges gyógyszerek kiváltására ügyeleti gyógyszertár áll rendelkezésre a nap 24 órájában.

Mikor nem indokolt ügyeletre menni?
– Az ügyeleti ellátás nem a háziorvos helyettesítésére szolgál, magas vérnyomás, vércukor beállítása, krónikus fájdalmak, mozgásszervi panaszok, nátha, köhögés, kezelése háziorvosi feladat. Rendszeresen szedett gyógyszerek felírása ügyeleten csak teljes áron, külön térítési díj ellenében történik.
Ha a tünetek több napja, hete fennállnak, nincs súlyos szövődményre gyanú vagy, ha a tünetek enyhék, ha javulnak gyógyszer bevétele után, nem kell ügyeletet felkeresni.
Láz, torokfájdalom, köhögés, hasmenés, szorulás, menstruációs görcs
otthoni gyógyszerekkel kezelhető.

– Teendő elhalálozás esetén
Halálesetnél a halottszemle és halotti bizonyítvány kiállítása ügyeleti időben reggel 3 óráig az ügyelet feladata. Ha az elhalálozás ezután történik, a saját háziorvost kell értesíteni reggel fél 8-kor.

Ügyeleti telefonszám: 06 96/542-043
Győr, Dembinszky utca 29.

Címkék: kóny, orvosi ügyelet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei