Városlista
2019. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2019. Március 24. 16:54, vasárnap | PR
Forrás: Infogyőr

Mit érdemes tudni a dezodorokról?

Mit érdemes tudni a dezodorokról?

Az első dezodor 1888-as megjelenése óta eltelt bő egy évszázad, megváltoztak az összetevők, az illatok, a célok.

Merthogy ezdetben teljesen más célt szolgált a dezodor, mint napjainkban, erről lesz szó kicsit részletesebben.

Miért jó a dezodor?

A hónaljunk kellemetlen szagáért az ott élő és tenyésző baktériumok a felelősek. A hónaljban fehérje és zsír termelődik, ami tökéletes táptalaja a baktériumoknak, amik izzadás alkalmával jelentkeznek először. Az izzadás, a fehérje- és a zsírtermelés egy természetes folyamat. Az izzadás szabályozza a testünk hőmérsékletét, ezért nem hevül túl a testünk egy nyári napon.

A dezodorok célja az, hogy antibakteriális hatóanyag segítségével visszaszorítsák a baktériumok szaporodását, ezáltal akadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását. Melyek azok az anyagok, amik gátolják a baktérium-tenyészet kialakulását a hónaljunkban? Például az ezüst-citrát vagy az oktenidin-hidroklorid. Ezek a vegyületek nem egyenlőek a sokak által rettegett alumínium sókkal, vagyis nem gátolják a testünk természetes izzadását. Izzadni egészséges, a dezodor pedig ezt segíti elő, épp csak megakadályozza a baktériumok által keletkezett testszag kialakulását.

Hogyan válasszunk megfelelő készítményt?

A kérdést lehet így kellett volna feltenni: mesterséges vagy természetes eredetű készítményt pártolunk-e? A mesterséges szerek ellenzőinek az az érve, hogy ezek az anyagok hosszú évtizedek alatt felhalmozódhatnak a testünkben, amik maradandó károsodást is okozhatnak. Ezt leginkább az izzadásgátló dezodorokról gondolják, mert ezek tartalmazzák az izzadást gátló vegyületeket. Az alumíniumsók olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a mellrák vagy az Alzheimer-kór.

De az eddigi kutatások azt bizonyították, hogy a betegségek kialakulása és a mesterséges vegyületek között nincs közvetlen kapcsolat, több egyéb tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb megemlített betegségek kialakuljanak (pl.: genetikai hajlam). Vagyis a választásunk:
● Essen a dezodorokra, ha tartunk az izzadásgátlókban található alumínium sóktól.
● Legyen golyós vagy stift típusú a dezodor, ha a környezet védelmét szem előtt tartjuk. A Spray típusú dezodorok ugyanis tartalmazhatnak a légkörre ártalmas hajtógázokat.
● Legyen körültekintő, mert így is van néhány vegyület, amit jobb, ha mindenképp elkerülünk (pl.: formaldehid, triklozán). Igyekezzünk klinikailag tesztelt árut vásárolni.
● Figyeljünk arra is, hogy a kiválasztott termék okoz-e bőrirritációt!

Természetesen a Potompénz webáruház kínálatában találhatnak a dezodorok és izzadásgátlók helyett alternatív megoldásokat is. Ilyen lehet a szódabikarbóna, ami bizonyítottan baktériumölő hatással bír. Ha a bőrünkre szárazon vagy vízzel keverve felvisszük, a hatás ugyanaz lesz, csak illatanyagok nélkül. A maradékot pedig a háztartásunk takarításakor is fel tudjuk használni!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 13. 10:00, hétfő | PR

Lelepleződtek a jubiláló Open Road Fest titkai

Vidám hangulatú Sajtótájékoztatón leplezték le a Harley-Davidson Open Road Fest attrakcióit. Az eseményen a rockzene hazai kiválóságai is képviseltették magukat.

2019. Május 09. 14:37, csütörtök | PR

Felújították a szlovák oktatási központot

Szlovák tanítási nyelvű óvodát, iskolát, gimnáziumot és kollégiumot újított fel a Jánosik és Társai Kft. Budapesten.

2019. Április 25. 12:07, csütörtök | PR

Újra komplex üzemeltetést nyertek

Határozatlan időre ismét a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a miskolci UNI Hotel komplex üzemeltetését – tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton