Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

A fibromyalgia egy titokzatos betegség, amelynek kiváltó okai nem egyértelműek.

Viszont sajnos elég gyakori, s különösen a 20-50 év közötti nőket érinti - írja a Fox News. Emellett elég hosszútávú betegségről van szó, amely ízületi, izom és szöveti fájdalommal jár.

A betegség okozta állapotot már évtizedek óta próbálják megfejteni a tudósok. A fibromyalgia azért alattomos betegség, mert nem lehet tudni pontosan, hogy mikor alakul ki, s legtöbbször évekkel a kezdete után diagnosztizálják.

Legismertebb tünetei az izomlázszerű fájdalom, hátfájás, gyulladás, szédülés és levertség érzése. Amiért nehéz diagnosztizálni az az, hogy sokszor a röntgenfelvételek sem mutatnak ki gyulladást az érintett területeken.

Ráadásul a betegség oka is tisztázatlan. Sok mindennel összefügghet, mint az oxidatív stressz, vagyis a sejtek oxidatív sérülése, amelyet a szabad gyökök okoznak. Okozhatja gyulladás vagy mitokondriális diszfunkció is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 19:00, vasárnap | Életmód

Virágzó pompa erőfeszítés nélkül

Muskátliültetés- és gondozás egyszerűen!