Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 20. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: infováros

Napozás előtti védelem: nem csak napvédő krémmel

Napozás előtti védelem: nem csak napvédő krémmel

A bőröd káros napsugaraktól való megóvása az egyik legjelentősebb lépés, amit szépséged érdekében tehetsz.

Manapság már mindenki igyekszik megóvni a bőre szépségét: napozás előtt napvédő krémet használunk, amit aztán fürdéskor alaposan lemosunk, s záróakkordként tápláló-hidratáló testápolóval gondosan bekenjük magunkat.

Mégis, napozás előtt egy igen fontos dolog elkerüli a figyelmünket: elfeledkezünk belenézni a spájzba vagy a gyógyszeres dobozunkba, hogy kiszűrjük a bőr érzékenységéért okolható élelmiszereket, gyógykészítményeket.

Bizonyos receptre vagy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, gyógynövénykivonatok, parfümök, bőrradírok, sőt még bizonyos napvédő krémek is hozzájárulhatnak a napsugárzás bőrt károsító hatásához. Egyes élelmiszerek szintén felelőssé tehetők a leégésért. A zöldcitrom héjával érintkező bőrfelület egy-kettőre leég a napon, érdemes hát elkerülni a vízparti hűsítő koktélok közül a ’margaritát’, sőt a vodka tonik egyvelegét is.

A bőrpír okozta égető érzésen túl a súlyos leégés vagy a gyakori napozás egyértelműen növeli a bőrrák kockázatát. Nyáron, napérzékenységük miatt a napsugarakat tudatosan kerülő emberek fokozottan veszélyeztetettek. A túlzott napozás ráadásul a bőr korai öregedését, ráncosodását és kellemetlen barna pigmentfoltok megjelenését okozhatja.

Napérzékenység

Napérzékenység a bőrnek, a nap ultraibolya sugaraira adott reakciója. Az egyik típusába tartozik a fototoxikus reakció, amely akkor jelentkezik, ha az UV sugarak kölcsönhatásba lépnek bizonyos kémiai anyagokkal. Ilyenkor a kölcsönhatás létrejöttét követő pár percen belül élénk bőrpír tapasztalható, amely akár órákkal később is megmarad a napsugaraknak kitett bőrfelületen.

A bőrpír súlyossága egyénenként változó. A világos bőrű emberek a fototoxikus reakció szempontjából a legveszélyeztetettebbek. A sötétebb bőrrel megáldottak esetében a melanin bizonyos mértékig védelmet nyújthat. A legyengült immunrendszerű emberek sokszorosan veszélynek vannak kitéve.
Honnan tudhatod, vajon te is a veszélyeztetettek közzé tartozol-e?

A korábbiakhoz képest gyorsabban barnuló bőr, a megjelenő foltok, kiütések, viszkető bőrfelületek jelzik a napsugarak iránti érzékenységet. Nem árt bőrgyógyásznak megmutatni a már kialakult bőrelváltozásokat, hiszen az orvos biztosan diagnosztizálja a napérzékenységet is. Amennyiben gyógyszert szedsz, mindenképpen olvasd végig a betegtájékoztatót: ebből megtudhatod, hogy a készítmény napsugarakkal kölcsönhatásba lépő összetevői okozhatnak-e bőrelváltozásokat.
Néhány hatóanyag, amely felelőssé tehető a bőrt károsító hatásokért

- Az akné kezelésében is használatos, de más krémek összetevőjeként is szereplő benzol peroxid. A doxycyclin, tetracyclin tartalmú antibiotikumok, az allergia elleni készítmények közül a benadryl tartalmúak.

- A gombásodás elleni kezelés részeként használatos készítmények közül jó néhány. Bizonyos gyulladáscsökkentő anyagok, a fájdalomcsillapításra is javasolt Aleve a naproxen, Advil az ibuprofen tartalmuk miatt.

- A kozmetikai készítmények közül egyes hámlasztó krémek, bőrradírok, sőt a bőr lézeres kezelése is bőrelváltozásokra hajlamosít. A kozmetikában és a gyógyászatban is egyaránt használt, napsugarakkal érintkező levendula-, cédrus-, bergamott olaj, a szantálfa kivonata szintén okozhat bőrproblémákat.

- Egyes élelmiszerek, a gabonapelyhek, a citrusok héja, a kapor, a petrezselyem, az ánizskapor, a kevésbé ismert paszternák is a nappal kölcsönhatásba lépve súlyos bőrreakciót képesek kiváltani.

- A napvédő krémek benzophenon, dibenzolmethan, oxybenzon, cyclohexanol, szalicilát tartalmuk miatt szintén a problémásak lehetnek.
Legjobb védekezés: megelőzés, tudatos felkészülés

Ha valóban érzékeny vagy a napsugarakra, a legokosabb amit tehetsz, hogy elkerülöd a közvetlen, erős napsugárzást. Láthatod, még napvédő krém használata mellett sem lehetsz teljes biztonságban.

Ha azonban elkerülhetetlen a nappal való érintkezés, használj legalább SPF 15 faktorszámú krémet. Érdemes 20-30 perccel korábban bekenni magad, mielőtt a napra mégy. Úszás, erős izzadás esetén mindenképpen krémezd be újból a tested. Ne feledd, hogy az ultraibolya sugarak áthatolnak az üvegen is, így akár vezetés közben is könnyen leéghetsz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.