Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Július 31. 09:22, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

Népzene szólt a rockfesztiválon

Népzene szólt a rockfesztiválon

Pénteki Veréb-interjú Szabó Attilával.

A Csík zenekar fellépésére azok is kilátogattak, akik néhány éve még furcsa szemmel néztek a fesztiválozó fiatalokra. Egyértelmű volt a szervezők szándéka, hogy nagyobbra nyissák a fesztivál közönségének a kaput. Ennek a szándéknak volt a legnyilvánvalóbb jele a Csík zenekar koncertje. A fellépés után Szabó Attilával beszélgettünk.

- Ismeritek a Veréb fesztivál történetét? Induláskor ez egy punk fesztivál volt. Mi, akik itt élünk, és több Veréb fesztiválon is jártunk, fel tudjuk mérni, hogy a megjelenésetek milyen változást hozott a közönségben. Új arcok, új generációk fesztiváloznak ma itt. Te vagy az a tagja a zenekarnak, aki „behozta” a rockzenét a Csík zenekarba. Hogy éltétek meg a mai koncertet ebben a közegben, ezzel a vegyes közönséggel, ezek közt a zenekarok közt?

- Hallottunk a fesztivál történetéről. Mikor utaztunk, pont arról beszélgettünk, hogy milyen lesz a közönség, ez a közeg. Ahogy megérkeztünk, néztük az embereket, és valóban az átlag fesztiválokhoz képest az idősebb közönség is nagy számban gyülekezett. Ez nagyon izgalmas, hogy egy ilyen fesztiválnak sikerül egy másik közönség réteget is megszólaltatnia. Kíváncsi vagyok, a Fish!-re, vagy a Rózsaszín pitbullra mit szólnának. Nekem nagyon tetszik, szimpatikus minden ilyen alulról jövő kezdeményezés. Az időjárás miatt jó pár koncertünk elmaradt mostanában, úgyhogy nekünk is nagy öröm volt végre játszani. Alig vártuk, hogy zenélhessünk, kezünkbe vehessük a hangszereket közönség előtt. Nagyon jó volt a közönség, sokan ismerték a számokat, jól vették, ez nagyon-nagyon jó érzés.

- Amellett, hogy új generációkat is vonzottatok a fesztiválra, legalább olyan fontos, hogy a fiatalok is hallgassák, megismerjék az eredeti népzenét, amit alapvetően játszotok.

- Azt gondolom, fontos, hogy mindenki legyen tisztában a gyökereivel, ismerje a kultúráját, ha ez így lenne, biztos máshol tartanánk. Aztán ha azt ismeri, nyugodtan játszhatja a rockzenét. Amikor mi elkezdtük a népzenét és a rockot játszani, kezdetben azért hallgatták a zenekart, mert Kispál és a borz számokat játszottunk. Akik eljöttek minket ezeket hallgatni, azok ott hallották a népzenét is, és azt mondták, hogy ez tényleg jó. Amikor megjelentünk ilyen fesztiválokon, rockzenésztől is hallottam, hogy a népzene milyen jó zene, sajnálja, hogy nem ismerte korábban. Azért fontos nekünk, hogy ilyen fesztiválokon is játszunk, hogy azok is hallják, akikben ugyanúgy ott van a népzene, csak még nem jött elő.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.