Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 21. 19:06, szerda | Belföld
Forrás: mti

Öt év fegyházra ítéltek emberölésért egy beteg fiát elhanyagoló férfit

Öt év fegyházra ítéltek emberölésért egy beteg fiát elhanyagoló férfit

Öt év fegyházbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék szerdán, nem jogerősen egy férfit, aki nem gondoskodott megfelelően krónikus betegségben szenvedő fiáról, emiatt a balmazújvárosi fiatalember 27 éves korában meghalt.

Tatár Tímea bírósági szóvivő az MTI-vel azt közölte: a bíróság védekezésre képtelen személy ellen, mulasztással elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a férfi fiánál 15 évesen jelentkeztek először deréktáji fájdalmak. Sem tanulni, sem dolgozni nem tudott, szülei gondoskodtak róla. Édesanyja halála után apja látta el a fiút, akinél 2011-ben gyógyíthatatlan gerincbetegséget, Bechterew-kórt diagnosztizáltak.

A fiút segédgondozói tanfolyammal és gyakorlattal rendelkező keresztanyja - hosszas rábeszélés után - napi rendszerességgel látogatta. Három hónap múlva azonban a fiú közölte, hogy nem hajlandó folytatni a gyógytornát. Kezelésekre nem járt, egészségi állapota egyre romlott, 2015 második felében már az ágyat sem tudta elhagyni.

A sértett anyai féltestvére ugyanabban a balmazújvárosi házban lakott, ő látta el ebéddel a fiatal férfit. Reggelijéről és vacsorájáról az apának kellett gondoskodnia, fia a mosdatást is csak neki engedte meg.

Az apa azonban sem fia megfelelő gondozásáról, sem táplálásáról nem gondoskodott, így a mozgásra és önellátásra képtelen fiatal férfi 2016 nyarára erősen lefogyott, alultáplálttá vált. A vádlott emellett nem mozgatta őt megfelelően, ezért a fiú testének nagy felületén komoly felfekvések keletkeztek, de az apa sem orvoshoz, sem kórházba nem vitte.

2016. július 21-én a fiú állapota tovább romlott, hajnaltól félrebeszélt, kiabált. Féltestvére arra kérte a vádlottat, hogy hívjanak orvost, ettől azonban az apa elzárkózott. Kora este a fiú születésnapja alkalmából rokonok érkeztek látogatóba, egyikük értesítette a mentőket.

A kiérkező ügyeletes háziorvos az azonnali kórházba szállítás mellett döntött, ám az apa továbbra is tiltakozott. Azt mondta, hogy ott majd beadnak a fiának egy halálos injekciót, illetve, ha a fia a kórházban meghal, akkor haza kell hozatnia a holttestét, ami pénzbe kerül. Időközben a mentők a rendőrséget is tájékoztatták, a járőrök kiérkezésekor a vádlott végül beleegyezett a kórházi szállításba.

A debreceni Kenézy kórházban a fiú négy nappal később meghalt.

Virágh Pál tanácselnök indoklásában kiemelte: egyértelmű, hogy a fiú nem részesült megfelelő ellátásban és a higiénés körülmények sem voltak megfelelőek. Az orvosszakértő szerint hónapokig tartott, amíg a sértett ilyen állapotba került, a vádlottnak tehát észlelnie kellett fia súlyos egészségromlását. Az apa védekezésként azt állította, fia megtiltotta, hogy orvost hívjanak hozzá.

Az egészségügyi törvény szerint azonban egy cselekvőképtelen beteg nem utasíthatja vissza a gyógykezelést, az apának így kötelessége lett volna fiát orvoshoz vinni. A tanácselnök szerint a vádlott által teremtett életkörülmények valóban embertelenek voltak, az apának pedig tudnia kellett, hogy mulasztásai miatt fia meghalhat, de ő belenyugodott ebbe.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.