Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. December 27. 20:03, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Pénteken megkezdik a szilveszteri tűzijátékok árusítását

Pénteken megkezdik a szilveszteri tűzijátékok árusítását

A petárda árusítása és használata továbbra is tilos!

Holnap megkezdik a szilveszteri tüzijátékok árusítását. Az év utolsó napján sokan látványos tűzijátékkal búcsúztatják az évet, amely azonban veszélyes is lehet. A saját és mások biztonságának érdekében be kell tartani a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályokat.

A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket. Az első kategóriába tartozó játékos pirotechnikai termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyag tartalmuk miatt főként beltéri használatra szántak, ilyen például a bárki által elérhető tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják. A második kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16. életévüket betöltött személyek vásárolhatják meg és használhatják. A negyedik kategóriába azok a professzionális pirotechnikai termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg, ezeket leginkább augusztus 20-án láthatjuk.

A harmadik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltött állampolgárok. Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. A harmadik kategóriába tartozó eszközökből összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalom mennyiségű terméket szabad egy háztartásban tárolni. Tilos ezeket a padláson vagy pincében tartani, gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.

Petárdázni a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a továbbiakban is tilos! Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el.

Fontos, hogy mindig legális, ellenőrzött árusítóhelyen vásároljunk pirotechnikai termékeket, hiszen azokat olyan szakember árusítja, aki szakmai tanácsokat tud adni a vásárlóknak. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy „gépkocsi csomagtartójából”. Ha a megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használjuk fel miután megszáradt, mert balesetveszélyes.

- A nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok igen komoly balesetet okozhatnak.

- Szintén fontos a tárolási szabályok betartása, és a használati útmutató felhasználás előtti elolvasása.

- Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé.

- Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szél esetén halasszuk el a pirotechnikai eszközök felhasználását.

- Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg.

- A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni tilos. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.

Elmondható, hogy megyénkben felelősségteljesen búcsúztatják az óévet, hiszen 2015 szilveszterén egy esetben Sopronban, 2016-ban pedig kétszer, Győrben és Hegykőn gyulladtak meg tuják a pirotechnikai termékektől. Az ott lévők rögtön hozzáláttak az oltáshoz, csak az utóbbi helyszínen volt szükség a hegykői önkéntes tűzoltókra, akik aztán véglegesen eloltották a tűzijátéktól lángra kapó növényeket. A saját és mások biztonságának érdekében továbbra is a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályok betartására kérünk Mindenkit!

Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatástól a háziállatok megijedhetnek. Helyezzük biztonságba kedvenceinket!

Ha gondosságunk ellenére a tűzijátékok működtetése során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani azt, vagy pedig hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!