Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rajz- és esszépályázatot hirdettek a magyar címer és zászló ünneplésére

Rajz- és esszépályázatot hirdettek a magyar címer és zászló ünneplésére

Rajz- és esszépályázatot hirdetett a magyar címer és zászló ünneplésére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amely február 22-ig várja három korcsoportban az alkotásokat.

Az Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki, valamint II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es évet Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, így idén a pályázók "Istennel a hazáért és a szabadságért!" témakörben is benyújthatják pályamunkáikat a zászló és a címerábrázolások mellett - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pályázatra a világ bármely pontján élő magyar óvodások, általános és középiskolai diákok és egyetemisták nevezhetnek.

A rajzpályázatra a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, valamint a határon túli nemzetrészek zászlóit, esetleg saját Rákóczi-ábrázolást bármilyen szabadon választott technikával meg lehet jeleníteni, azt valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolva.

Az esszépályázatra a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, a határon túli nemzetrészek zászlóit, a velük összefüggő történelmi személyiség életét, valamint II. Rákóczi Ferencet megjelenítő, minimum 4 ezer, maximum 10 ezer leütésű esszéket várnak PDF formátumban, digitális úton. Mindkét kategóriában a beérkezési határidő február 22.

Az alkotásokat műfajonként és korcsoportonként bírálják el. A pályázat kiírói a korcsoportok első három legjobbnak ítélt alkotóit tárgy- és könyvjutalomban részesítik, valamit különdíjakat is osztanak.

A rajzpályázat zsűrijében Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező; Somogyi Győző festőművész; Rényi Krisztina grafikusművész; Molnár János festőművész és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója foglal helyet. Az esszépályázat alkotásait Takaró Mihály író és Sebők Melinda irodalomtörténész értékeli.

A részletes kiírás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapján érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.