Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 28. 07:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Tejeket vont ki a forgalomból a Nébih

Tejeket vont ki a forgalomból a Nébih

Kivontak a forgalomból több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos UHT tejet, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok ellenőrei, akik a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták.

Az akcióban 311 tétel UHT tejet, 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek, több mint 100 tej-, illetve sajtminta laboratóriumi vizsgálata még tart.

A Nébih szakemberei 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál vizsgálták a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat. Előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt - jelezte közleményében a Nébih.

A hatóság közölte: a tejpiaci ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is, öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A szakemberek mintegy 60 cégnél vizsgálták, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak, az ellenőrzés során emiatt két céget több mint 700 000 forint megfizetésére kötelezett a hatóság - tájékoztatott a Nébih.

Címkék: forgalom, Nébih, tej

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.