Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 12. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: saját

Új termelői piac alapkövét tették le Kónyban

Új termelői piac alapkövét tették le Kónyban

Újra vásártér lesz a régi vásártér

Kónyban a falunap rendezvényei közt idén az új termelői piac alapkő letételére is sor került. A helyiek és a Kónyból elszármazottak gyűltek össze az ünnepélyes eseményen, ahol Aller Imre polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

- Nemzeti ünnepeinken és immár a 28. falunapon minden évben összejövünk megemlékezni, megőrizni, újat alkotni, hagyományainkat megújítani.- kezdte beszédét a polgármester. Tesszük ezt ama meggyőződésünk és erkölcsi kötelezettségünk jegyében, hogy múlt nélkül gyökértelen a jelen, a jelenben megőrzött, felelevenített hagyományaink nélkül pedig gyökértelen a jövő is.

Aller Imre ezután felidézte azokat a korábbi ünnepeket, amikor szintén valami jelentős fejlesztést, fejlődést is ünnepeltek a kónyiak. Kiemelte a Dísztér átadását, a tűzoltószertár és a faluház felújítását, a tájház létrehozását, az 1848-1849-es szabadságharc emlékművének avatását. A helyi összefogás példaértékű megnyilvánulásának nevezte, hogy közadakozásból lélekharangot helyeztek el tavaly a temető kápolna tornyában, ami előtte Rómában maga Ferenc pápa áldott meg.

- E helyen, ezt az idősebbek tudják, valamikor vásártér volt, majd később helyet adott a futballpályának, ahol sok kónyi tehetség bontogatta a szárnyait.- folytatta Aller Imre. Miután felépült a Kerék-tó területén a szabadidőpark pályákkal, pihenőhelyekkel, étteremmel, akkor merült fel többünkben, hogy állítsuk vissza a területet régi státuszába, legyen újra vásártér. Az elgondolást tett követte. Az első pályázatunkkal sajnos nem nyertünk támogatást. Mi kónyiak azonban soha nem adjuk fel. Második körben is beadtuk a pályázatunkat 2016-ban, és nagy örömünkre idén májusban kaptuk az értesítést, hogy több mint 76 millió forint európai uniós támogatást nyertünk, megépíthetjük a termelői piacunkat, ahol a kónyiak és a környékbeliek áruikat, terményeiket, kertjük gyümölcseit árusíthatják.

A beruházás részleteit Czepek Gyula tervező ismertette. A területre egy aszfaltozott út vezet majd be, és 24 parkoló épül meg. A területre 4 árusító pavilont is építhetnek vállalkozók egységes tervek alapján. Megépül egy 600 négyzetméteres nyitott vásártér, ami térkő burkolattal lesz ellátva. A nyitott vásártér mögött épül egy 230 négyzetméteres fedett nyitott épület, amelynek a végében zárt irodát, férfi és női mosdókat is kialakítanak. A vásártér funkció mellett remélik, hogy közösségi térként is funkcionál majd az új létesítmény, aminek az építési határideje 2018 október.

Mielőtt a kapszulát elhelyezték volna végleges helyén, Varga Balázs plébános áldotta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból