Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 15. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Világszerte 366 millió ember szenved diabéteszben

Világszerte 366 millió ember szenved diabéteszben

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) keddi jelentése szerint a cukorbetegség évről évre egyre több embert érint.

A becslések szerint jelenleg a világon 366 millióan élnek együtt a betegséggel. Ami aggasztó, hogy a halálos áldozatok száma is meredeken emelkedik: jelenleg évente 4,6 millió ember halált okozza a diabétesz.

Az IDF egy héttel az ENSZ csúcstalálkozója előtt adta ki jelentését - ezen a nem fertőző betegségek kerülnek majd terítékre, elsősorban a rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus légzőszervi megbetegedések. Ez eddig a második alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi probléma apropójából hívott össze csúcstalálkozót - az elsőre 2001-ben került sor, a téma pedig a HIV/AIDS megfékezése volt - írja a HealthDay.

A diabétesszel kapcsolatos új adatok a szakértők szerint aggasztóak, mivel mind az 1-es, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség esetében meredeken felfelé ívelő tendenciát mutatnak. Éppen ezért a Szövetség szerint a világ nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a problémát.

Az IDF ezért nyilatkozatban kéri az egészségügyi rendszerek megerősítését annak érdekében, hogy a cukorbetegek ellátása és kezelése zökkenőmentes lehessen. Nagy döntéseket várnak az ENSZ-től is - reményeik szerint az ott megbeszélt intézkedések és irányelvek segíthetnek majd a 'világjárvány' megállításában.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott