Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 10. 08:12, szerda | Bulvár
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti/Fotó: Press Association

Új családi fotó közzétételével ünnepli az udvar Fülöp herceg 99. születésnapját

Új családi fotó közzétételével ünnepli az udvar Fülöp herceg 99. születésnapját

Új családi fotó közzétételével ünnepli az udvar Fülöp edinburghi herceg 99. születésnapját.

A Buckingham-palota - a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - közölte, hogy II. Erzsébet királynő férje az uralkodó társaságában, a koronavírus-járvány miatt továbbra is elszigeteltségben tölti a szerdai jeles napot.

Fülöp herceg és 94 esztendős hitvese március óta a London nyugati határában fekvő Windsor ősi, hatalmas kastélyában tartózkodik és a kormány előírásainak megfelelően nem fogadnak látogatókat, még saját családtagjaikat sem.

Az óvatosság annál is inkább indokolt, mivel néhány hete Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 éves elsőszülött fia is átesett a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, jóllehet csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült.

Fülöp herceg 99. születésnapja alkalmából a Press Association sajtószolgálat fotósa megfelelő biztonsági előírások betartásával, az udvar felkérésére Windsorba utazhatott és közös családi portrét készített Fülöpről és II. Erzsébet királynőről.

A Buckingham-palota által a herceg szerdai születésnapján közzétett fotón, amely a múlt héten készült, a házaspár a windsori kastély parkjában látható.

Az idén ez az első alkalom, hogy Fülöp herceg - ha csak egy fotó erejéig is - megjelent a nyilvánosság előtt.

A herceg nevéhez több rekord is kötődik.

Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves: 68 éve számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

A királynő és az edinburghi herceg az idén ünnepli 73. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló a monarchia történetében.

Mindemellett II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Fülöp már kilenc évvel ezelőtt, a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal, mivel szavai szerint ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Ennek az ígéretének azonban csak hat évvel később tett eleget: 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre, csak családi eseményeken, például esküvőkön vesz részt.

Visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 219 - évente átlagosan 342 - hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett - többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. E szervezetekkel továbbra is kapcsolatban van, de tevőleges szerepet nyilvános megjelenések formájában 2017 ősze óta már nem vállal ezeknek az intézményeknek a munkájában sem.

Az utóbbi években II. Erzsébet királynő is csökkentette munkatempóját: nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.

Címkék: fülöp herceg, fotó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára