Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 29. 11:32, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/OMSZ

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a délután érkező viharok miatt

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a délután érkező viharok miatt

Van, mikor a szél mindent visz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a megyénkre, mert zivatar és felhőszakadás várható ma délután. Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is! Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Hétfőn délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is kialakul 70-100 km/h-s széllökés, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. Orkán erejű (~120 km/h) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként (jobb eséllyel nyugaton, Észak-Magyarországon, Alföld északi részén) rövid idő alatt elérheti a 20-40 mm-t. A front késő délután, este eléri a Duna vonalát, majd továbbhaladva késő estétől hagyja el a keleti, délkeleti országrészt, miközben a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék.

A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket nem lehet megelőzni vagy elhárítani, azonban az általuk okozott károk mértékét megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet. Ma is számíthatunk komoly országos viharokra.- figyelmezetet a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A vihar által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazáson.

Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek: ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás. Az alábbi lépésekkel lehet elejét venni, vagy csökkenteni a károkat:

Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt!
Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá!
Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuterénben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat!
A villámcsapás hatásai ellen villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni!
Továbbá fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a belterületi vízelvezető árkok folyamatos karbantartására, kitakarítására. Az eltömődött árkok, helytelen méretezésű átereszek elöntéseket okozhatnak, melyek döntő többségben saját, vagy szomszédjaink épületeit veszélyeztetik.

Fontoljuk meg azt is, hogy a telkünkön lévő fák, tuják nem jelentenek-e veszélyt ingatlanunkra. A túlnőtt, villanyvezeték közelében húzódó, esetleg elöregedett, kiszáradt növények gondozása, visszavágása vagy kivágása elejét veszi annak, hogy viharos szél esetén az veszélyeztesse családunkat vagy értékeinket.

Címkék: vihar, viharkár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.