Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Október 06. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A fogyatékkal élők sokszor teljesebb életet élnek - beszélgetés Szalay Krisztina színművésznővel

A fogyatékkal élők sokszor teljesebb életet élnek - beszélgetés Szalay Krisztina színművésznővel

Színdarabot írt és rendezett down-kóros gyermekekről, országos középiskolai programsorozatot szervez a fogyatékkal élők számára, emellett pedig három gyermek édesanyja és egy huszonnyolc éves házasságot „menedzsel”. Hogyan éli meg szerteágazó feladatait Szalay Krisztina, és mi a titka elkötelezettségének és energiájának? A művésznő a Rádió Orient vendége volt.

Tíz évesen, egy tábornyi gyerek előtt adta elő a saját darabját: ez volt az első színészethez kapcsolódó élménye Szalay Krisztina színművésznőnek, írónőnek, és mindenekelőtt- édesanyának. Később úgy gondolta, hogy a színészek élete túlságosan „kifelé forduló”, ő pedig inkább gyermekeket, családot szeretne. A pedagógusi főiskolán ajánlotta számára a színjátszást egyik mestere. A család fontossága, és a „befelé fordulás” számára fontosabb, mint hogy minden darabban játsszon, amit felkínálnak, hogy minden este ünnepeltesse magát a színpadon. Darabjait prevenciónak, mentálhigiénés programnak is szánja, az előadások után pedig ott marad a közönséggel, és beszélget velük. Fontos, hogy mit mond, mit oszt meg a színpadon keresztül. Megválogatja, miben vesz részt, így a gyermekeire is több időt tudott szánni: amíg kisebbek voltak, nyáron nem játszott.

Huszonhat évesen talált rá az Ötödik Sally című kötetre, amikor éppen a felnőtté válás kérdéseitől szenvedett. A regényt színpadra vitte, ami azóta is fontos kapaszkodó az életében. A másik nagy feladat pedig a kisebb lánya születésénél fellépő műhiba volt, aminek következményeként azt mondták, értelmi fogyatékos lesz, és valószínűleg keveset él majd a gyermek. Ennek a hosszú küzdelemnek lett az eredménye És a nyolcadik napon című színmű, ami kissé elkanyarodik az ő történetüktől, hiszen egy down-kóros kisfiúról szól, azonban sok mindent fel tudott dolgozni benne. A gyermeke betegségét nem büntetésnek, inkább feladatnak látta, amit jól és a maga teljességében kell megélni.

A down-kóros gyermekekkel korábbról, még tizennyolc éves korából volt tapasztalata, amikor rendszeresen járt egy intézetbe, segített a gondozásukban. Volt, aki csak a szemével tudott kommunikálni, pelenkázni kellett, mégis annyi szeretetet kapott tőle, hogy ő érezte magát adósuknak. A környezetében azonban azt látja, hogy az emberek félnek a fogyatékkal élőktől, a fogyatékkal élők családtagjaik pedig szoronganak, mi lesz, ha el kell engedniük a szerettük kezét, felkészült-e a társadalom a befogadásukra. A színdarab mellett emiatt indított egy középiskolásoknak szóló programsorozatot, ami egészséges és fogyatékkal élő középiskolásoknak szervez közös programokat. Így megismerik egymást, és adnak, kapnak: a tapasztalat alapján mindkét fél fejleszti, segíti a másikat. A fogyatékkal élők sokkal nagyobb örömmel, szabadsággal tudják megélni a mindennapi örömöket, meséli Szalay Krisztina. Oldani kell a középiskolások, de az egész társadalom félelmén, kinyitni a kapukat, és megismerni egymást, ehhez pedig lelki és szellemi fejlesztésre van szükség.

A színdarabok mellett az írásra is maradt ideje: ez évben jelent meg a lassan huszonnyolc éves házasságáról szóló könyve, ami leplezetlenül és őszintén beszél a kapcsolat egy nehéz pontjáról. Ezt azonban nem a magamutogatás, hanem a segítségnyújtás szándékával vetette papírra: mindennapjaikban igyekeznek valódi társként viselkedni, megosztani a problémáikat, harmonikusan együtt dolgozni és létezni. Ez azonban fáradságos munka, amiért meg kell küzdeni-hangsúlyozta a vendég.

A művésznő leendő tervei közé tartozik egy könyv a gyermeknevelésről is: három, teljesen különböző személyiségű gyermeket neveltek fel a férjével, és rengeteg olyan tapasztalat halmozódott fel a családban, ami mások számára is hasznossá válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.