Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Március 15. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bundabotrány: a Parlament európai szinten büntetné a csalást

Bundabotrány: a Parlament európai szinten büntetné a csalást

Az európai országok vezessenek be egységes büntetési tételeket a sportot elöntő korrupció ellen, és fogadjanak el etikai kódexet a focimeccsek résztvevői, kéri a Parlamentben csütörtökön elfogadott állásfoglalás.

A meccsek megbundázásáért Európa szerte eltérő szankciók vannak életben, állapította meg az állásfoglalás kiindulópontjául szolgáló, Emine Bozkurt (szocialista, holland) európai parlamenti képviselő által jegyzett tanulmány.

A futballmérkőzések eredményeinek manipulálása ellen harcolók hatékonyabb koordinációjára és együttműködésére van szükség. A sportszervezetek, az igazságszolgáltatási szervek és a fogadóirodák között az információcserét és a hatékonynak bizonyuló eszközök megosztását kell elsősorban javítani, például nemzeti koordinációs szervek felállításával, fogalmaztak a képviselők az állásfoglalásban.

A korrupcióba keveredett személyek nevének megosztása más tagállamok hatóságaival elejét vehetné annak, hogy a csalók egyszerűen más székhelyre tegyék át az illegális tevékenységet, vélték a képviselők.

Az EU-s jogszabályok betartatása érdekében a tagállamok az interneten virágzó, törvénytelen és anonim weboldalakat vizsgáló közös nyomozói egységeket is felállíthatnának.

A törvénysértő ázsiai fogadóirodák beazonosítása
Az állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hogy az illegális fogadások és meccsbundázások elleni harc részeként nevezze meg azokat az ázsiai országokat, ahol valóságos sportfogadási paradicsomok léteznek.

Etikai kódex
A Parlament azt is kéri, hogy a Bizottság etikai kódex elfogadását javasolja minden játékos, játékvezető és a műszaki személyzet számára abban a jövőre tervezett ajánlásban, amelynek célja a meccseredmények manipulálásának megelőzése.

Magyarországon 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása miatt eddig 50 embert gyanúsítottak meg a parlamenti tanulmány apropójául szolgáló nemzetközi bundabotrányban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).