Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 29. 09:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem 80 ezer forintra emelkedhet a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak életjáradéka

Csaknem 80 ezer forintra emelkedhet a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak életjáradéka

Csaknem 80 ezer forintra emelkedhet a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak havi életjáradéka - derül ki a kormány honlapjára csütörtökön felkerült rendelettervezetből.

Az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény szerint - az ott meghatározott szabadságelvonás elszenvedése esetén - a kárpótlásra jogosultat választásától függően havi életjáradék vagy kárpótlási jegy formájában megállapított kárpótlás illeti meg. Az életjáradék értékének megőrzése érdekében a kormány az életjáradék számításához szükséges alapösszeget évek óta a nyugdíjemeléssel megegyezően megemeli - olvasható a tervezet szakmai indoklásában.
Ennek fényében tavaly tavasszal a 2011. évi nyugdíjemelés mértékével, 75.994 forintra emelkedett az életjáradék. A mostani tervezet alapján az érintettek életjáradékát január elsejéig visszamenőlegesen 4,2 százalékkal, havi 79.185 forintra emelnék. A kárpótlás folyósított és megemelt összege közötti különbözet kifizetésének végső dátumára szeptember 30-át jelölték meg.
A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lapból kiderül: ilyen havi kárpótlási életjáradékra jelenleg 13.508-an jogosultak. Így az életjáradék alapösszege emelésének éves költségkihatása – a folyósítás költségeitől eltekintve – 2,3 milliárd forintra kalkulálható.
Ennek a javaslatnak közigazgatási egyeztetése még folyamatban van, vagyis a minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak - jelzi a tervezet előterjesztője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.