Városlista
2019. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2019. Április 15. 13:56, hétfő | PR

Hal elkészítése - piactól az asztalig

Hal elkészítése - piactól az asztalig

Frissen vásároltál halat, de nem vagy gyakorlott a feldolgozásában, előkészítésében? Íme néhány jótanács, amire jó, ha emlékszel akár vásárláskor, akár már otthon a konyhádban.

A hal rendkívül könnyen emészthető fehérjeforrás, nem terheli meg a gyomrot és a legtöbb fajtája egyáltalán nem zsíros. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, s mivel gyorsan, hamar megsül, megfő, ezért törekedjünk rá, hogy hétköznapokon is minél többször kerüljön a család minden tagjának tányérjára.

Legfontosabb a frissesség! Hal vársárláskor ez legyen a fő szempontod. A fehérhúsú halszeletek frissen gyöngyházfényűek, tapintásra ruganyosak és nedvesek. Egész halnál ügyelj arra, hogy fényes és tiszta legyen a szeme, vörös a kopoltyúja és csillogjanak a pikkelyei. Amennyiben ezek közül valamelyik kritériumnak nem felel meg, vagy a hal a vízben nem merül alá, hanem a tetején úszik, akkor nem szabad étkezés céljára felhasználni.

Ha van rá mód, akkor a halpiacra vigyél magaddal hűtőtáskát, mert a friss hal a meleg hatására még gyorsabban romlik, a mirelitet pedig a többi mélyhűtött termékhez hasonlóan nem szabad visszafagyasztani, ha szállítás közben kiolvadt.
Otthon jól záródó dobozban tedd a halat a hűtőszekrénybe, megelőzve a szagok átterjedését más élelmiszerekre. Amennyiben a vásárlás napján a halat nem használod fel, tanácsos konyhakész állapotában, gondosan, teljes felületén becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani. Fagyasztva a hal néhány hétig tárolható, bár számolni kell a fagyás miatt fellépő kiszáradással, vízveszteséggel, enyhe minőségcsökkenéssel.
Az édesvízi halak közül a hússal táplálkozó ragadozók (pl. harcsa, fogas, csuka) sokkal ízletesebbek, mint a növényevők (pl. ponty, busa), valamint a folyókban élők is ízletesebbek, mint a tavakból származók. Ez alól kivételt képez a balatoni fogas és süllő.

A hal feldolgozása a friss, előkészített hal megmosásával indul. Ezután törölgesd teljesen szárazra, a szálkás húsú halakat pedig irdald be.

Legegészségesebb elkészítési módja a grillezés, de előtte ne feledkezz meg egy kulcsfontosságú lépésről. A hal pácolása nélkülözhetetlen mozzanat, hiszen az így lesz az elkészített hal ízletes és omlós.

A páclébe rakhatunk friss fűszernövényeket, kaprot, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot, kapri bogyót, fokhagymát, borsfüvet, petrezselymet, paprikát, mustárt és borsot.

Grillezéskor nyugodtan hagyd rajta a szeleten a hal bőrét, így forgatás közben nem kell félned attól, hogy darabokra esik.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.

2019. Május 30. 09:00, csütörtök | PR

Élt a nagy lehetőséggel?

Néhány napja járt le a pályázat beadásának határideje, ami a kis- és középvállalkozások gépparkjának a fejlesztését volt hivatott megcélozni, és az ÉPÍTŐ-3.2019.3 névre hallgatott.

2019. Május 29. 09:00, szerda | PR

Miért fontos a minőségi száraz kutyatáp?

Minőségi száraz kutyatápot számtalan neves gyártó kínál, így közel 300 termék közül választhatnak a gazdik.