Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 06. 09:15, csütörtök | Életmód
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója írja

'Kávéházi' drogviták, holland módra - Regisztrációs kötelezettség

'Kávéházi' drogviták, holland módra - Regisztrációs kötelezettség

Meglehetősen lepusztult képet mutat a maastrichti Easy Going nevű koffieshop (könnyűdrogokat árusító hely) környéke. Másfél évvel ezelőtt még lelkes német és belga turisták hada népesítette be a határ közeli holland város központjának közvetlen közelében található helyet, ma viszont csak néhány szánalmas kinézetű narkós lézeng az utcában, és széttaposott sörös dobozokat, szakadt nejlonszatyrokat sodor ide-oda a szél.

A változás oka a wietpas, a "fűvásárlásra" feljogosító regisztrációs kötelezettség újkeletű jogintézménye. Ezt egyelőre csak Hollandia déli, Limburg nevű tartományában vezették be, de az egész országra ki fogják terjeszteni - hacsak a szeptember 12-i választásokon nem lendül balra az inga.
Külföldiek nem, csak a helyi lakosok jogosultak wietpasra, ám a nyilvántartás - egy bizonyos mennyiség fölött - ez utóbbiak nagy részét is visszatartja a marihuána szabályozott keretek között történő vásárlásától.

Zavarták a nyugalmukat

A Hollandiába látogató turisták közül sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy legalább egyszer be ne ugorjanak egy koffieshopba, ahol valóban kaphatnak ugyan kávét és üdítőt is, de a lényeg a könnyűdrog-árusítás.
A holland drogpolitika 1976-ban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a drogárusítás ugyan elvben jogellenes, ám mégsem büntetik, ha az árus nem reklámozza a termékét, és egy személynek egy alkalommal nem szolgáltat ki 5 grammnál nagyobb mennyiséget. A "holland kávéház" a feketepiactól hivatott távol tartani azokat, akik nem tudnak ellenállni egy jointnak (füves cigarettának). Az illegális - utcai vagy nem utcai - dealernél azonban már a keményebb kábítószerekkel, köztük a kokainnal is szembe találkozhat a mámort kereső.
A nemzetközi mércével mérve nagyon liberálisnak számító országban azok a maastrichti polgárok voltak a szigorítás első kezdeményezői, akik panaszkodni kezdtek az önkormányzatnál, hogy nyugalmukat zavarja a koffieshopok környékén zajongó sok külföldi. A városvezetés ennek nyomán be is tiltotta a külföldiek számára a könnyűdrogok vásárlását. Amikor az egyik kávéház-tulajdonos nem tartotta be a tilalmat, az üzletet bezáratták. A jogvita eljutott az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságáig, amely a városvezetésnek adott igazat.
A maastrichti polgárok drogszigorító kezdeményezését a jobbközép irányzatú holland kormány is felkarolta: kidolgozta, részben pedig be is vezette a wietpas rendszert.

Pénzben (is) kifejezett érvek

Az általánosabb értelemben vett konzervatív szemléletbeli fordulat az elmúlt években egész Hollandiában érlelődött.
Ennek hátterében részben a harmadik világbeli bevándorlók - jelentős számban muszlimok - számának növekedése, részben pedig az áll, hogy az EU délkeleti irányú nyitása nyomán szintén sok olyan személy jelent meg az országban, akik nem erősítik a jólétükért általában szorgosan megdolgozó hollandok vendégszeretetét. E talajon tenyészik a szélsőségesen idegengyűlölő Geert Wilders pártjának viszonylagos népszerűsége is, ráadásul az eddigi kormánykoalíció rá volt utalva a szerezet külső támogatására.
Mivel azonban a politikában minden népszerűség viszonylagos valamennyire - válság idején pedig a bármilyen pártszínű, mindenkori kormányok népszerűsége törékenyebb, mint a híres delfti porcelán - a mostani választási kampányban az előrejelzések Wildersék visszaszorulását, a baloldali ellenzék súlyának növekedését jósolják.
A koffieshopok ügye is a kampány részévé vált. "Ha továbbra is akarsz marihuánát szívni, szavazz Roemerre" - szónokolt a minap Amszterdam vöröslámpás negyedének szomszédságában Nol van Schaik könnyűdrog-árusító. Több tucat kereskedőtársával összeadtak némi pénzt, és szert tettek egy buszra, amelyet Cannabusnak neveztek el, és ezzel járják kampánykörútjukat. Nem tudni, hogy Emile Roemer szocialista pártvezető mennyire örül ennek a kéretlen - és meglehetősen ellenmondásos érvelésű - támogatásnak.
Hollandiában 660 koffieshopot tartanak nyilván, és bizonyára sokan számos okból örülnének, ha ezek száma csökkenne a forgalom visszaesése miatt. Ám a holland egyben kereskedőnép is - ezt maga a miniszterelnök hangsúlyozta egyébként egy tévévitában -, így tehát a pénzben kifejezett érvekre is fogékony. És a "kávéházi érvek" szerint a wietpas miatt évente több száz millió euró adóbevételtől esik el a holland állam...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.