Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 29. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy: az MNB és a kincstár megsarcolásából lesznek munkahelyek

Matolcsy: az MNB és a kincstár megsarcolásából lesznek munkahelyek

A magyar jegybank pénzügyi műveleteire is kiterjeszthetik a pénzügyi tranzakciós illetéket - erről a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz-KDNP frakciószövetség állapodott meg. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezt azután jelentette be, hogy ma egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól - számolt be róla a privatbankar.hu.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből. Az adóval kapcsolatban a költségvetési bizottság további módosításokat is tervez.

További 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot 'venne kölcsön' - jelezte Matolcsy György.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, a csomag része többek között, hogy a kisadózók esetében egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is.

Csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd - részletezte Rogán Antal a 2013-as költségvetést érintő lépéseket.

A kisadózók tételes - az evára hasonlító - adója az összes eddig általuk fizetett teherformát felváltja majd - mondta Rogán, a kisadózókra pedig példaként említette a cipészeket, fodrászokat, újságírókat, akiknek így csökkennek adózási terhei. A 300 milliárd forintos program a költségvetési hiányt nem érintheti - húzta alá a kormánypárti politikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.