Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Április 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Nőt nevezhet ki Obama az FBI élére

Nőt nevezhet ki Obama az FBI élére

Egy nő szerepel annak a listának az élén, amely az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hamarosan leköszönő igazgatója, Robert S. Mueller lehetséges utódainak nevét tartalmazza - közölte hétfőn a The Washington Post.

A listavezető, Lisa Monaco nemrégiben lett Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója, miután elődjét, John O. Brennant az elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére nevezte ki.
A 44 éves Monaco az első nő lenne az FBI élén. Mielőtt átvette volna Obama terrorelhárítási tanácsadójának feladatkörét, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályát vezette. Korábban volt Janet Reno, Bill Clinton igazságügyi miniszterének tanácsadója, valamint Columbia Kerület (az amerikai főváros) helyettes szövetségi ügyésze és Mueller kabinetfőnöke is az FBI-nál.
Az amerikai napilapnak névtelenül nyilatkozó, esélylatolgató szakértők egy része szerint Monaco esélyeit csökkenti, hogy csak nemrég nevezték ki elnöki tanácsadónak és hogy a Fehér Ház nem híve a "forgóajtószerű" kinevezési politikának. Mások viszont úgy vélik: az elnök éppen azáltal, hogy maga mellé vette, közvetlen közelről győződhet meg Monaco vezetői képességeiről.
A 68 éves Mueller várhatóan szeptember 4-én vonul vissza hivatalából, amelyet 12. éve tölt be, és a Fehér Ház azt szeretné, ha a szenátus még a nyári szabadság előtt megerősítené az új FBI-igazgató kinevezését. A jelenlegi igazgató egy héttel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt vette át az FBI irányítását. Vezetése alatt a hatóság hagyományos bűnüldöző szervből a globális terrorelhárítás eszközévé vált.
Az igazgató tevékenységét mind a Bush- mind az Obama-kormányzat nagyra értékelte, az FBI tevékenysége ugyanakkor jogvédő szervezetek bírálatának célpontjává vált. A vonatkozó törvény az FBI-igazgatók hivatali idejének felső határát 10 évben szabja meg, ám 2011-ben Obama arra kérte a szenátust, hogy további két évvel hosszabbítsa meg Mueller megbízatását.
A The Washington Post szerint Mueller lehetséges utódainak listáján Monaco mellett ott szerepel még Merrick B. Garland, Columbia Kerület szövetségi fellebbviteli bíróságának főbírója, James B. Comey, a Bush-kormány igazságügyi miniszterhelyettese, Neil MacBride, Virginia állam keleti kerületének szövetségi ügyésze és Patrick J. Fitzgerald volt chicagói szövetségi ügyész.
Obama elnök már történelmet írt azzal, hogy múlt héten Julie Pierson személyében nőt nevezett ki az amerikai
kormányzati vezetők védelméért és a pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős Secret Service élére. A CIA-n belül működő Nemzeti Fedett Szolgálatot - amelynek feladata, hogy kémeket küldjön külföldre és fedett műveleteket hajtson végre - február vége óta ugyancsak egy nő irányítja, szintén először az ügynökség történetében.

Címkék: USA-bűnüldözés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.