Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. November 02. 16:38, szombat | Belföld

November 8-án kezdődik a Rising Stars a Müpában

November 8-án kezdődik a Rising Stars a Müpában

A Goldmund Vonósnégyes, Magnus Holmander klarinétos, Joao Barradas harmonikaművész, Pablo Ferrández csellista és Simon Höfele trombitás lépnek fel november 8. és 11. között-

- Rising Stars programsorozatban a budapesti Müpában.

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) 1995-ben elindított Rising Stars sorozatában a szervezet tagjai évente újabb és újabb fiatal, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra a tagintézmények hangversenytermeibe. Az ECHO-tagok között található az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la musique, a londoni Barbican Centre és 2010 óta a Müpa is.
A Müpa közleménye szerint a Rising Stars-koncertek különlegessége többek között abban rejlik, hogy a muzsikusok eljátszanak egy, külön az ő részükre komponált kortárs művet, amelyet az ECHO rendelt meg. A Müpa így az előző évekhez hasonlóan idén is több magyarországi ősbemutató helyszíne lesz a fesztiválon.
A német Goldmund Vonósnégyes Mendelssohn és Haydn egy-egy vonósnégyese mellett a bolgár származású, Nagy-Britanniában élő komponista, Dobrinka Tabakova művével készül. A svéd Magnus Holmander zongorapartnere a svéd-kínai David Huang lesz azon a hangversenyen, ahol Brahms, Donizetti és Bassi, valamint Molly Kien bemutatója hangzik majd el.
Valódi zenei csemegének ígérkezik a portugál Joao Barradas harmonikaestje, hiszen a mindössze huszonhét éves muzsikus a barokktól napjainkig született művekből válogatta össze műsorát. A Stradivari-hangszeren játszó spanyol Pablo Ferrández Beethoven A-dúr csellószonátáját és Bruch Kol Nidrei című művét mutatja be, valamint Antón García Abril desde el grito del silencio (a csend sikolyától) című művét játssza Luis del Valle zongorista kíséretével.
A sorozatot Simon Höfele trombitaművész zárja zongorakísérője, Frank Dupree társaságában: az ECHO felkérésére íródott Milky Way című Miroslav Srnka-mű mellett Debussy és Gershwin ismertebb darabjai, valamint Ligeti, Nyikolaj Kapusztyin és Daniel Schnyder egy-egy kompozíciója is elhangzik.
A koncertek után pódiumbeszélgetésekkel és dedikációkkal várják a közönséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.