Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 13. 12:59, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Pápaválasztás - Olasz lapok találgatásai

Pápaválasztás - Olasz lapok találgatásai

"Az első füst fekete volt, a játszma még nyitott" - írta szerdán az Il Messaggero című római napilap; a bíborosok az első eredménytelen szavazáson még nem fedték fel kártyáikat, az igazi pápaválasztás ezekben az órákban folyik.

A la Repubblica értesülése szerint az első fekete füst és a Sixtus-kápolnából való kivonulás után a pápaválasztó bíborosok késő estig tovább tanácskoztak vatikáni szálláshelyükön a Szent Márta-házban. A napilap úgy tudja, a konklávéba legesélyesebb pápai jelöltként belépő Angelo Scola érsek megválasztásával szemben egy európai bíboros fenntartását fejezte ki, azt hangsúlyozva, hogy Scola túl közeli kapcsolatot ápol az olasz politikával, és vele a szintén erős politikai kapcsolatokkal bíró Comunione e Liberazione nevű egyházi mozgalom embere kerülne Szent Péter trónusára.
A Corriere della Sera információi szerint az eddig említett nagy esélyesek versenyében előtérbe került a 64 éves Francisco Robles Ortega, a mexikói Guadalajara érseke. A Corriere és a La Repubblica az esélyesek között más bíborossal együtt továbbra is jelzi Erdő Péter esztergom-budapesti érseket.
A la Repubblicának nyilatkozó Paul Poupard bíboros, aki már nem pápaválasztó, de a 2005-ös konklávén még részt vett, azt hangsúlyozta, hogy a titkos szavazás biztosítja a voksolás szabadságát. A Vatikánba való beköltözése előtt Christoph Schönborn bécsi érsek a torinói la Stampának azt mondta, az egyháznak nem menedzserre, hanem Istent követő pápára van szüksége.
A lapok tudósítói olyan részletekre is figyeltek, hogy például a Vatikánba való kedd reggeli beköltözésekor Walter Kasper német bíboros kerekes kisbőröndöt húzott maga után, a Rómában élő Raymond Leo Burke amerikai bíboros pedig hatalmas bőrönddel érkezett. Tizenöt váltás ruhát hoztam, sose tudni meddig leszünk itt - mondta a riportereknek.
A konklávéról tudósító olasz újságírók szerint puszta találgatás mindaz, ami eddig az újságokban megjelent az esélyes jelöltekről. Hangsúlyozták, hogy VI. Pál megválasztásakor, 1963-ban és XVI. Benedek megválasztásakor, 2005-ben tudni lehetett, ki lesz a pápa. Most a helyzet az 1978-as konklávéra emlékeztet, amikor senki sem tudta, mi lesz, és Karol Wojtyla megválasztása meglepetés volt. Hozzátették, hogy a VatiLeaks-botrány és a vatikáni bank körüli problémák szakadékot képeznek az egyházon belül, és erre a bíborosok egy része mindenképpen egy, a római kúrián kívüli pápával szeretne megoldást találni.
Szerda délre ismét megtelt a Szent Péter tér esernyős emberekkel, akik a fekete füst után ismét szétszéledtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.