Városlista
2020. január 19, vasárnap - Sára

Hírek

2019. December 03. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hétfő reggel megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő Csornán egy József Attila utcai családi házban

Hétfő reggel megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő Csornán egy József Attila utcai családi házban

A szén-monoxid-érzékelő életet ment!

A tulajdonos elhagyta az épületet, és hívta a tűzoltókat. A tűzoltók és a gázszolgáltató a pincében található gázkazán közelében mértek megemelkedett szén-monoxid-szintet, ezért a gázszolgáltató kizárta az ingatlant a szolgálatatásból és előírta a gázkészülék felülvizsgálatát, egyúttal a szellőztetés fontosságára is felhívta a figyelmet. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem történt személyi sérülés. A lakók a ház fűtetlensége miatt rokonokhoz költöztek.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében mindenki részére javasolják a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 18. 10:00, szombat | Helyi

A füstérzékelő életet ment

Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére.

2020. Január 17. 16:00, péntek | Helyi

Nyílt nap a csornai rendőrségen

A csornai rendőrök a rendőri hivatást népszerűsítették a diákok körében.

2020. Január 17. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2020. Január 17. 09:00, péntek | Helyi

Segítsen Ön is madarakat számolni!

Erdei fülesbagoly országos felmérés 2020 január 24-27