Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Augusztus 14. 16:43, kedd | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

Augusztus 20. - Szabolcsi almás máktorta lett Magyarország tortája

Augusztus 20. - Szabolcsi almás máktorta lett Magyarország tortája

A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, az egressel készített cukormentes almatortát pedig Magyarország cukormentes tortájának választották.

A szabolcsi almás máktorta Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása - mondta el Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
A győztes tortát - amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete háromfordulós zsűrizésben választott ki - augusztus 19-20-án bárki megkóstolhatja a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában, 20-án pedig az ország több mint 150 cukrászdájában. Az összesen 25-30 ezer szelet torta elkészítéséhez egyebek mellett 300 kilogramm mák, 1,2 tonna alma és 200 kilogramm cukor szükséges - részletezte az elnök.
A receptet és a tortát áruló cukrászdák listáját a www.cukraszat.net és az augusztus20.kormany.hu weboldalon olvashatják el az érdeklődők.
Új kezdeményezésként idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az ipartestülettel közösen meghirdette a Magyarország cukormentes tortája versenyt is. A címet Zila László egressel készített cukormentes almatortája nyerte el, amelynek sütéséhez se fehérlisztet, se cukrot, se mesterséges tartósítószert nem használtak.
Mautner Zsófia, a Magyarország cukormentes tortája zsűrijének elnöke elmondta, hogy egy szelet 309 kalóriát és 25,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Hozzáfűzte, hogy az alapítvány célja felhívni a cukrászdák és a fogyasztók figyelmét a cukormentes tortakészítés alternatíváira, valamint a Magyarországon élő 1,5 millió cukorbetegre. A receptet a laptopkonyha.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.
A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy idén a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül a rászoruló gyerekek étkeztetését támogatják mindazok, akik a Magyar ízek utcáján vásárolnak. Az alapítványhoz a finomságokból származó nyereség 20 százaléka kerül, amellyel hátrányos helyzetű családokon segítenek. A Magyar ízek utcájában magyar termelők kínálják majd saját termékeiket, a többi között gyümölcsöt, mézet és lekvárt.
Az alapítvány 2011-ben az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében 300 településen több mint 15 ezer halmozottan hátrányos helyzetű, többgyerekes család számára biztosított vetőmagot és kishaszonállatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.