Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 26. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: OKF

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztatója.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkaterve szerint programozottan, illetve szükség szerint tájékoztatókat ad ki az egyes évszakokhoz köthető tűzmegelőzési tudnivalókról és időszerű figyelmeztetésekkel, hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot és a gazdaság szereplőit.

A szabadtéri tűzesetek hazánkban nagy károkat okoznak. A tüzek az anyagi károk mellett az emberek és állatok életét, valamint természeti kincseinket is veszélyeztetik. A tűz eloltása akár 1 hét, a károk helyreállítása akár 100 év is lehet.

Jótanácsok, hogyan kerüljük el a szabadtéri tüzeket:

Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket! A kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.

Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtson tüzet!

Tartsa be és vegye komolyan a tűzgyújtási tilalom szabályait!

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon, a felsorolt területeken található tűzrakó helyeken, a vasút és közút menti fásításoknál.

Szabadban a tüzelés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket tartson készenlétben, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!

Igyekezzen a kertben is csak akkora tüzet rakni, ami környezetére közvetlen tűzveszélyt nem jelent, lehetőség szerint szélcsendes időben tüzeljen!

Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül! Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

Távolítsa el a birtokukban lévő területeken található száraz növényzetet!

Tartsa be a tűzrakás szabályait!

A kerti tüzelés helyett válassza inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhet!

Körültekintéssel a tűzkár elkerülhető, azonban az emberi gondatlanság végzetes lehet.

Tilos bármilyen jellegű tűzgyújtás kül- és belterületen egyaránt, ezen szabály alól két kivétel van.

Belterületi égetés szabályai: Tilos belterületen szabadtéri égetést végezni, kivéve, ha azt más jogszabály – így különösen önkormányzati rendelet – engedélyezi. Ha önkormányzati rendelet szabályozza a belterületi égetést, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végezni. A tüzelés megkezdése előtt mindenképp tájékozódjon a helyi önkormányzatnál az égetés helyi szabályairól!

Külterületi égetés szabályai: szabadtéri külterületi (tarló, lábon álló növényzet, avar és egyéb növényi hulladék) égetést engedélyeztetni kell a terület szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel. Az engedélyezés illetékköteles, és az égetés megkezdése előtt legalább 10 nappal korábban kell kezdeményezni.

A tűz észlelésekor haladéktalanul hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Címkék: tűgyújtás, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.