Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 20. 14:10, szombat | Helyi
Forrás: Pák Eszter

Fáklyás felvonulás a menekülttábor ellen

Fáklyás felvonulás a menekülttábor ellen

Vámosszabadi nem adja fel.

Győrben tartottak fáklyás felvonulást pénteken este a Vámosszabadi határába tervezett nyílt befogadó állomás ellen a Győr-Moson-Sopron megyei település lakói. A győri sétálóutcát szinte teljes hosszában bevilágította a rengeteg lobogó fáklya fénye. Mintegy négyszáz ember vonult az utcára, a falu lakói mellett nagyon sok szimpatizáns is részt vett a megmozduláson. Mint azt a szervezők hangoztatták, a demonstráció helyszínéül azért választották a megyeszékhely belvárosát, mivel az állomáson elszállásolt külföldiek nemcsak a település, hanem Győr közbiztonságát is veszélyeztethetik.

Több száz fáklya fénye világította be a győri Baross utcát pénteken este. A közeli Vámosszabadi lakói érkeztek a megyeszékhelyre, hogy felhívják a városban élők figyelmét is a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által, a falu határába tervezett nyílt befogadó állomásra. A BÁH egy több mint 200 fő befogadására alkalmas tábort akar nyitni a település külterületén, mely Győrtől is mindössze 5 km-re található. Mint azt Buruzs István a rendezvény egyik fő szervezője elmondta, ez egy jubileumi demonstráció a tervezett befogadó állomás ellen. Vámosszabadi először június 15-én, egy újságcikkből szerzett tudomást a BÁH terveiről, azóta egymást érik a különböző tiltakozó akciók: útlezárás, tüntetés, élőlánc, aláírásgyűjtés stb. A falu lakói az elmúlt egy hónapban összesen tizenötször vonultak utcára e miatt.

A magyar-szlovák határon fekvő település lakói azt szeretnék elérni, hogy az illegális határátlépők elhelyezésére szolgáló létesítmény ne a tervezett helyen valósuljon meg. Mint azt Pintér Sándor belügyminiszternek küldött levelükben is kifejtették, úgy vélik, a tábor megnyitása több problémát okoz, mint amennyit megold, hiszen egy 120 főt foglalkoztatni kívánó nemzetközi vállalat is a létesítmény meg nem valósulásától tette függővé több millió eurós beruházását. A Vámosszabadin élők a romló közbiztonságtól is tartanak, hiszen a tábor lakói szabadon ki-bejárhatnak majd az épületből, amíg a hivatal a menekültkérelmüket el nem bírálja. A demonstrálók – a Bicskén lévő hasonló létesítmény környékén szerezett tapasztalatok alapján – arra hívják fel a figyelmet, hogy a tábor lakói szabadidejüket nem, illetve nem csak Vámosszabadiban, hanem a közeli nagyvárosban, Győrben fogják eltölteni. A faluban ugyanis nincs nagyobb üzlet, szórakozóhely, de még nemzeti dohánybolt sem.

Ahogy azt a BÁH korábban egy lakossági fórumon közölte, 2013-ban jelentősen megnőtt a Magyarországon menekült státuszt igénylők száma, az őket elhelyező, már meglévő táborok pedig túlterheltek. Ezért van szükség további létesítmények megnyitására. Debrecenben jelenleg több ezren zsúfolódtak össze a Sámsoni úti telephelyen. Vámosszabadin – a tervek szerint – 216 főt tudnának elhelyezni.

A péntek esti demonstráció békésen ért véget. A szervezők ezúttal is gyűjtöttek tiltakozó aláírásokat, így összesen már több mint tízezren támogatják őket a befogadó állomás Vámosszabadira helyezése ellen folytatott harcukban.

Címkék: menekülttábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.