Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 28. 10:40, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Júniusi krumplivetéssel indult az új háztáji program. Feljelentéssel végződik?

Júniusi krumplivetéssel indult az új háztáji program. Feljelentéssel végződik?

Krumplihegyek Kóny határában. Volt olyan, hogy háromszor válogatták a berohadt krumplit, mire kiosztották.

- Május 17-én elfogadott a kormány egy határozatot, ami alapján erre az évre egy nagy krumpli termesztési programot indítottak el. Én még olyat nem láttam, hogy faluhelyen június elején, egy hónappal az optimális vetési idő után krumplit ültessenek.- mondta azonnali kérdésében a parlamentben Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő (MSZP). Utánanéztünk, hogy ez miért is van, és rájöttünk, hogy egy magán kft. biznisze miatt jött létre ez a kormányhatározat. Egy magáncég nagy mennyiségű vetőburgonya-termesztést indított el nagyjából 120 hektáron, amit nem sikerült eladni, magyarul: rajtuk maradt. A vetőkrumpli egy részét Zirc környékén termelték, egy részét Kimlén, véletlenül a Nyerges-Simicska birtokon, egy részét Szegeden. Nem tudták eladni, ezért az utolsó pillanatban próbáltak rá piacon szereplő vevőt szerezni.- hangzott el az azonnali kérdésben.

Sikerült, mert az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft megvette a hatalmas készletet nagyjából a jó minőségű vetőkrumpli piaci árának háromszorosáért, 1,2 milliárd forintért. Ennek az alapja a 1269/2013. (V. 17.) Korm. határozat a háztáji gazdálkodás feltételeinek megteremtése érdekében teendő intézkedésekről, ami elrendeli, hogy 2013. év I. félévében burgonya felhasználási alprogrammal induljon. A határozat felhívja a vidékfejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy az alprogram megvalósításával kapcsolatos feladatokat a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. lássa el és biztosítsa a szükséges forrást azzal, hogy a lebonyolítással kapcsolatos költségeket a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosítsa 2013. május 31-i határidővel.

A történet szálai Kónyig érnek el. A megvásárolt krumplin látszott, hogy alkalmatlan a kiosztásra, ezért egy kónyi céget bíztak meg azzal, hogy válogassák át a berothadt krumplit. Először 30 kg-os, majd 25 kg-os zsákokban próbálták fémzárolni. Olyan sok volt azonban a rossz minőségű krumpli, hogy végül 20 kilós zsákokban osztották szét az embereknek júniusban a hasznáhatatlan vetőkrumplit. Volt olyan adag, amit háromszor is át kellett válogatni. Az 1,2 milliárd forintért megvásárolt 300 tonna krumpliból körülbelül 100 tonna Kóny határában fekszik kiszórva, ahogy ez a fényképeken is látszik.

Gőgös Zoltán többször is felszólalt ebben az ügyben a parlamentben, de mivel a kormány képviselői minden esetben rendjén valónak minősítették a történteket, a képviselő úgy tájékoztatta portálunkat, hogy büntető feljelentést tesz az ügyben.

Címkék: kóny, krumpli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei