Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 29. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Kondor Andrea

Lászlómajor várja a látogatókat

Lászlómajor várja a látogatókat

Hat éve megkezdett beruházást fejeztek be.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park teljes egészében megújított lászlómajori látogatóközpontjában csütörtökön tartották meg a több éve tartó beruházás hivatalos záróaktusát. Ezzel a bemutató majorsági központ turisztikai beruházásai után a mezőgazdasági színek, géptárolók és más építmények kivitelezése is befejeződött.

A 2008 óta tartó fejlesztések keretében az egykori Esterházy uradalmi majorság összes épülete, a karámok, a mezőgazdasági gépek, valamint az állatok téli takarmányának tárolását szolgáló színek, zöldterületek teljes rekonstrukción estek át. A majorság területén egy meglévő régi épület újítottak fel, de újakat is felhúztak.

Érdemes ide ellátogatni, hiszen a gondosan felújított látogatóközpont, mint egykori uradalmi majorság különleges hangulatú látványosság: egyszerre van jelen benne a múlt és a modern kor (napkollektorok az épületek tetején).Lászlómajor turista- és gyermekbarát attrakciókkal várja az érdeklődőket a mezőgazdasági eszközöket bemutató kiállítás mellett (melyet városi embereknek különösen ajánlunk megtekinteni) egy hangulatos játszótér is várja kicsiket. Nem mellesleg látható itt lúd, kacsa, gyöngytyúk és számos, a táj őshonos állata is.

A lászlómajori majorsági főépület mellett szépen felújított színekben hétköznapi ember számára ritkán látható mezőgazdasági gépek sorakoznak. Az épületeket azért alakították ki, hogy ezekben a géptárolókban teleljenek majd ki a traktorok, ekék, bálázók, fűkaszák és más, a nemzeti park számára hasznos eszközök. Mert a Fertő-Hanság Nemzeti Park hagyományos feladata a természeti értékek megőrzése, a védett területek természetvédelmi kezelése is. Magától értetődik tehát, hogy ezek kezeléséhez, a biológiai sokszínűség, az élőhelyek kedvező természeti állapotának megőrzéséhez elengedhetetlen volt egy modern műszaki-technikai eszközpark kialakítása.

Az Igazgatóság egy Európai Uniós projekt keretében a közelmúltban fejezte be azokat a fejlesztéseket, amelyek eredményeként az általa kezelt mintegy 4 000 hektárnyi védett területen végzett tájgazdálkodás feltételei immáron hosszabb távon is biztosítottak lesznek. Korábban - 2013 decemberében - a gyepgazdálkodást segítő önjáró fű és gazvágógép beszerzésére került sor, mely az idén már szépen munkálkodott a park területein. Az új gépsor üzembe állításával az elnádasodott, helyenként erősen cserjésedő láprétek, kis kiterjedésű sztyepprétek nagyobb területen történő természetvédemi célú kezelése is lehetővé vált, ami világörökségi helyszín lévén nagyon fontos.

A gépek beszerzése mellett szükség volt az egyes élőhelyek, legelők megközelítéséhez szükséges járható utak kialakítására is. Ezeket a mezőgazdasági útfelújításokat mintegy 10 km hosszon, a Fertő-tájon Sarród és Fertőújlak térségében építették ki.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból