Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 26. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Lemondott az egyik alpolgármester, elfogadták a költségvetést Csornán

Lemondott az egyik alpolgármester, elfogadták a költségvetést Csornán

A polgármester és a Korona Polgári Együttműködés Egyesület nem szavazta meg a költségvetést

Rendkívüli testületi ülésen rendkívüli döntéseket hozott a csornai önkormányzat. Az állam sok feladatot elvett az önkormányzatoktól, de az gyorsan kiderült, hogy pénzt sokkal többet vett el, mint feladatot. A hivatal átszervezéséről szóló két hete elutasított napirendből kiderült, hogy a maradékból csak rendkívüli megszorítások mellett üzemeltethető a város- mondta Dr Turi György polgármester. A polgármesteri hivatalt megfelezték, 32 főnek szűnt meg itt a munkaviszonya, akiknek egy része átment a járáshoz dolgozni. A hivatal összesen 31 fővel, két osztállyal dolgozik tovább. A napirend keretében Gecsényi András alpolgármester (képünkön) bejelentette, hogy a rendkívül súlyos gazdasági helyzet miatt lemond alpolgármesteri pozíciójáról, és megköszönte az ehhez kapott segítséget. A két hete elutasított javaslatot most megszavazta a testület.

A lassan már megszokottá vált titkos háttéralkuk létét jelezte a költségvetésről szóló napirend is. Mintha az alpolgármester lemondása is ebbe a sorba illene bele. A húsz perc alatt letárgyalt és megszavazott rendkívül súlyos problémákat tartalmazó költségvetés „tárgyalásán” csak találgatni lehetett, hogy miben vitatkoztak, és miben állapodtak meg a felek az eltelt két hétben. Nem fogalmaztak meg álláspontokat, érveket, ellenérveket, az ülésen jelenlévő nem képviselők által nem ismert egyeztetésekre és email-ekre hivatkozva gyorsan lezavarták a napirendet. A polgármester – nem minden célzatosság nélkül - csak egy mondatot idézett a FIDESZ-KDNP frakció hozzá írt elektronikus leveléből. Ebben 15 javaslatot tettek, amiket a költségvetésbe mind be is építettek. Levelük végén azt írták, hogy: „Arra kell törekedni, hogy a költségvetés egyensúlya miatt a kötvényből működtetésre ne használjon fel pénzt az önkormányzat.”

A helyi megszorító csomagban szerepel az egy alpolgármesteri poszt csökkentése, 2 osztályos hivatal, Oktatási Kulturális és Sport Bizottság megszűnése, képviselői tiszteletdíjak csökkentése, hivatali dolgozók elbocsátása. Megállapodtak plusz kiadásban is, a megmaradt közalkalmazottak cafetéria költségei 7 millió forint kiadás növekedést eredményeznek. Ezek a drasztikus intézkedések a két héttel ezelőtti állapothoz képest nem 35 millió, hanem 29 millió forint kötvény felhasználást igényeltek volna még mindig. Két vitapont vált érzékelhetővé a szavazások során. A polgármester eredetileg a Molnár Kft-vel az önkormányzati munka nyilvánosságának biztosítására kötött szerződés felmondását és a CSSE önkormányzati támogatásának csökkentését javasolta. Ehhez a Balogh Csaba független képviselővel megerősített FIDESZ-KDNP frakció viszont ragaszkodott. Így 7/5 arányban megszavazták, hogy a Molnár KFt 2013-ra 3,7 millió forintot kapjon, a CSSE támogatását az eredeti javaslathoz képest 5 millióval megemelték. Így az eredetileg 35 millió forintról induló kötvényből - tehát hitelből - finanszírozandó hiányrész a brutális megszorítások ellenére is 38 millió forintra nőtt. A polgármester által idézett levélben írtak ellenére a FIDESZ-KDNP és a független képviselő elfogadták, a Korona Egyesület képviselői élükön a polgármesterrel nem szavazták meg a költségvetést. Ezekkel a költségvetési feltételekkel emberfeletti munka lesz ellátni a feladatokat, és a hitelből finanszírozott működési kiadások a jövő feléléséhez vezetnek.

Az ülés hátralévő perceiben "Vis maior" pályázat benyújtásáról döntöttek a rendkívüli tél által az utakban keletkezett károk javítására, tovább halasztották a döntést a kogenerációs erőmű megvásárlásáról, és csatlakoztak az adósságkonszolidásiós eljáráshoz.

Az ülés végén Dr turi György polgármester bejelentette, hogy hat pályázóból Nagy Esztert (képünkön) nevezte ki aljegyzőnek, aki az osztályvezetői feladatai mellett látja el ezt a megbízatást.

Címkék: önkormányzat, csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 16:00, szombat | Helyi

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Pályázati felhívás a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának alkalmából.

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.