Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 29. 07:16, péntek | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Ma befejeződik a jövő évi költségvetés általános vitája

OGY - Ma befejeződik a jövő évi költségvetés általános vitája

Az Országgyűlés mai ülésén fejezi be a jövő évi költségvetés szerdán kezdődött általános vitáját. A képviselőknek ezúttal összesen tíz órájuk lesz véleményük kifejtésére.

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, a büdzsé tárgyalásának befejezése az első az összesen két napirendi pont közül. A kormánypárti- és ellenzéki frakciók ezúttal 5-5 órában értékelhetik a kormány pénzügyi javaslatait, a kabinet képviselője a vita végén félórás zárszót tarthat.

A 2016-os költségvetés tárgyalása szerdán a miniszteri ismertetővel és a vezérszónoki felszólalásokkal kezdődött.

Varga Mihály expozéjában azt mondta, a jövő évi egy új korszak költségvetése, amelynek középpontjában már a fejlődés áll. Kiemelte, a büdzsé legnagyobb nyertesei a családok lesznek, hiszen az adóintézkedéseknek köszönhetően összesen 170 milliárd forint marad náluk, amiből 120 milliárd forintot tesz ki a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkenése.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy 2016-ra konzervatív becsléssel 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, fegyelmezett fiskális politika mellett 2 százalékos hiánnyal, és az 1,6 százalékos infláció mellett a fogyasztás növekedésével számol a kormány.

A vitában kormánypárti felszólalók elmondták, adócsökkentést és fejlődést várnak a javaslattól, ami szerintük összességében előrelépést jelent majd az embereknek. Ezzel szemben az ellenzéki frakciók képviselői az ország további leszakadásától tartva a büdzsé - saját szempontjaik szerinti - teljes átírására tettek javaslatokat.

A büdzsé tárgyalását követően Varga Mihály azon közlekedési tárgyú törvénymódosításáról tarthatnak általános vitát, amely egyebek mellett a gépjárműflotta-üzemeltetők külföldi rendszámú járműveinek hazai használatának szabályait rendezné.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.