Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. November 18. 13:56, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Összetörték a Győr határában álló Radnóti szobrot

Összetörték a Győr határában álló Radnóti szobrot

Közúti baleset okozása miatt nyomoz a rendőrség. Az MSZP közleményt adott ki.

Közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomoz a hétvégén összetört, Győrhöz közeli Radnóti-szobor ügyében a rendőrség – közölte az MTI érdeklődésére hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság szóvivője.

Kocsis Tünde elmondta: a helyszíni szemle adatai szerint az abdai útról lefutó autó zúzta szét Melocco Miklós alkotását. A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított szabálysértési eljárást az ügyben, mivel a sofőr nem jelentette a rendőrségen az károkozást.

Autóval törték darabokraGyőr határában a Radnóti-szobrot,- írta a Kisalföld, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak föl 1980-ban. Két faluval távolabb, Öttevény határában, az árokban megtalálták azt a fekete Mercedes személygépkocsit, amellyel nekihajtottak a szobornak. A rendőrség most az autó vezetőjét keresi. A győri városüzemeltetési társaság már telephelyére szállította a szobor darabjait; a művet a szakértői vizsgálatot követően helyrehozzák. A lap emlékeztetett arra, hogy a szobrot nem először gyalázzák meg, a rendszerváltás idején ismeretlenek vörös festékkel öntötték le.

Az esettel kapcsolatban Fábián György országgyűlési kélpvislő-jelölt (MSZP) az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe.

Megdöbbentő barbárság, hogy az egyik legnagyobb magyar költő, a tragikus sorsú Radnóti Miklós szobrát Győr határában, városunkban, ahol ilyesmi egyáltalán nem volt eddig jellemző, valakik ledöntötték. Az ilyen, akár politikainak is felfogható kegyetlenség csakis embertelen világokra jellemző, ahol a múlt értékeit el akarják fedni, be akarják temetni. Nem becsülik a művészetet, nem fogadják el a szabad gondolatot. Radnóti ember volt az embertelenségben, élete, versei üzenetek a jövőnek. Annak a jövőnek, amiben hitt, és amely jövőkép nélkül nem lehet normális országban élni.

Bízom benne, hogy a bűnösöket gyorsan megtalálják, és méltó módon megbüntetik. Ebben mind magam, mint az MSZP nevében figyelemmel fogok eljárni, és mindent megteszek azért, hogy a szobor mielőbb újra ott álljon megszokott helyén, mementóként és útjelzőként.

Fábián György
országgyűlési képviselőjelölt

Címkék: radnóti

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.