Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 16. 13:45, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

Segítsünk Dzsynának az újrakezdésben!

Segítsünk Dzsynának az újrakezdésben!

Most a segítőnek van szüksége segítségre.

Egykori tanárai, diáktársai és barátai jótékonysági koncertet és előadást szerveznek Németh Georgina megsegítésére, aki most otthonától távol, Londonban küzd a betegségével. A csornai Városi Művelődési Központban Világosné Rozsonits Erika ötletgazda és segítőtársai munkája eredményeképpen jött létre a rendezvény. (Támogatásokat fogadnak az 59500186-15289496 számlaszámon is) A Hunyadi Gimnázium tanárai egy kreatív, másokon mindig segíteni akaró, lehetetlent nem ismerő fiatalként emlékeznek volt tanítványukra.
Csornai otthonában Dzsyna édesanyjával, Németh Máriával beszélgettünk.

- Mutassa be olvasóinknak, milyen leány is Dzsyna?

- Ha egy dolgot kellene kiemelnem, azt mondanám, hogy világ életében másokon akart segíteni. Tragikus körülmények között négy éve veszítette el az édesapját, és azzal, hogy másokon segít, a saját lelkét is gyógyítja. A Hunyadiban érettségizett, és utána Budapestre költözött. Nagyon sok minden érdekli. Gyönyörűen rajzol, de Pesten motorokat tesztelt, és azokról írt. Atlantában egy motoros gyorsulási tanfolyamot is elvégzett. Nagyon jó beszél angolul, fotósoknak, manökeneknek is segített külföldi utazásaikat megszervezni. Mivel úgy érezte, hogy Magyarországon nem tud megélni, Máltára ment dolgozni.

- Mit csinált Máltán?

- Szállodában dolgozott, de folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogy humanitárius munkát végezhessen, több helyre is jelentkezett. Máltán érte egy svájci egészségügyi szervezet felkérése, hogy velük tarthat Kenyába. Ez tavaly novemberben történt. Személyesen találkozott a szervezet képviselőivel, és onnan indultak Lamu szigetére Kenyába, hogy gyógyszereket vigyenek az ott élő nélkülözőknek, és egészségügyi állapotfelméréseket végezzenek. Nem egészen három hetes volt a program. Máltára visszaérve lett nagyon rosszul, és ott már nem is tudtak vele mit kezdeni a kórházban. Javasolták, hogy azonnal szállítsák Londonba.

- Mi történt tulajdonképpen?

- Sajnos mindkét gyermekem Wilson kórban szenved. Ez a rézanyagcsere ritka, genetikai megbetegedése, ami ma Magyarországon nagyjából háromszáz beteget érint. A betegség következtében a máj nem képes a felesleges rezet az epével eltávolítani, és az felhalmozódik. Az orvosok szerint a Kenyában tapasztalható rossz körülmények és a malária elleni védőoltás mellékhatása gyorsíthatta a máj működésének leállását. Londonban már sürgős ellátásra volt szüksége, első helyre került a transzplantációs listán. Utólag elmondták, hogy egy napja volt, de az utolsó pillanatban kapott egy egészséges, jól működő májat, december 7-én elvégezhették az átültetést. Akkor már mi is ott voltunk mellette. Jelenleg még Londonban van rehabilitáción, ami legalább 3-6 hónapot vesz igénybe. Gyors gyógyulásával az orvosokat is meglepte. Ebben biztos sokat segített, hogy rendszeresen sportolt. Ma már ott a kórházban felkérték, hogy vegyen részt egy olyan csoport munkájában, akik segítenek olyan transzplantáltaknak, akik nehezen viselik a betegségüket, a rehabilitációt.

- Dzsyna foglalkozik már a jövőjével is?

- Fizikai állapotánál a lelkiereje a még csodálatosabb. Azt mondta nekem, hogy a sikeres operáció és a gyógyulás csak megerősítette abban, hogy van még feladata az életben. Korábban az volt az egyik álma, hogy mentőkutyásként dolgozzon katasztrófák helyszínén. Erre már nincs lehetősége, de most azt tervezi, hogy terápiás kutyás lesz. Olyan kutyust akar felkészíteni, betanítani, akivel sérült, fogyatékkal élő gyerekeknek tudna segíteni. Persze most a legfontosabb a gyógyulás. Aztán új életet kell kezdeni. Fel kell építenie az új életét, és az egészsége fenntartása is fontos. Még nem tudja, hazajön-e Magyarországra, és esetleg Csornára.
Fantasztikus gyerekeim vannak. Az elmúlt évek történései csak tovább mélyítették kapcsolatunkat. Mi soha senkitől nem kértünk segítséget. Ennek ellenére rengeteg segítséget kaptunk már, fantasztikusak az orvosok, ismerősök és ismeretlenek segítettek londoni tartózkodásunk alatt, és azóta is a rehabilitáció ideje alatt Dzsynának. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki segít, aki eljön március 22-én szombaton.

Dzsyna rajza egy pályázatra

A család

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.