Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 16. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Totális közlekedési káosz vár Csornára?

Totális közlekedési káosz vár Csornára?

Huszonöt perc késéssel kezdődött a csornai önkormányzat képviselő-testületének tegnapi rendkívüli ülése, és ezután mindössze 18 percig tartott.

Az ülés megnyitása után Dr Turi György polgármester hivatalosan is bemutatta Csorna új jegyzőjét, Dr Horváth Etelkát (képünkön), akit négy jelentkezőből választott ki a meghallgatások után. Bemutatkozójában a jegyző elmondta, hogy több területen dolgozott már a közigazgatásban, de jegyző még nem volt. Új munkakörének a lényegét úgy fogalmazta meg, hogy: „Törvényesen Csorna városáért”.

Gyakorlatilag vita nélkül, csak szavazásokkal telt az ülés. Törvényi kötelezettség alapján rendeletet alkottak arról, hogy ha egyszer valaki Csornán filmet akarna forgatni, és ahhoz közterületet akarna igénybe venni, azt hogyan és mennyiért teheti meg. Újra módosították a Csorna Térségi Gyermekjóléti és Szociális Gondozási Társulás társulási megállapodását, és döntöttek arról is, hogy közbeszerzési eljárást készítenek elő az önkormányzat által ellátott étkeztetési feladatokra.

A Csornahő Kft ügyvezetője kérte az önkormányzatot, hogy a törvény alapján a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági árát megállapító miniszteri rendelet elfogadása előtt a képviselő-testület tegyen javaslatot a csornai távhő árára. A CSORNAHŐ Kft 2013.évi üzleti tervéből az látható, hogy a tervezett bevételei és kiadásai között a költségcsökkentő intézkedések megtétele mellett is jelentős különbség van. Az üzleti tervet 27 millió Ft mérleg szerinti veszteséggel fogadta el a testület korábban. A távhő ár korábbi befagyasztása, majd a 10 %-os rezsicsökkentés bevétel kiesése miatt adott állami kompenzáció az idén 29 millióval kevesebb mint tavaly. A jelenlegi szabályozók miatt nem üzemeltethető gazdaságosan, ezért leállították a korábban nyereséges gázmotoros erőművet, ez is 15 milliós bevételkiesést jelent. A tavaly bevezetett közművezeték adó pedig évi 1 millióval növeli a kiadásokat. Ezek miatt a CSORNAHŐ Kft javasolja Csorna Város Önkormányzata Képviselő-testületének, hogy a MEKH felé Csorna esetében infláció +10 % -os mértékű díjnövekedést javasoljon. A testület 9 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett a javaslatot elfogadta.

Mivel a Hunyadi Gimnázium már nem az önkormányzat intézménye, ezért az igazgató vezetői megbízásáról már nem a testület dönt, csak véleményezési joga van. A testület 10 igen szavazattal egy tartózkodással támogatta Kovács Istvánné igazgatói pályázatát.

Az ülés végén képviselői felvetésre Dr Turi György polgármester azt válaszolta, hogy a szokásos csütörtöki egyeztetésen javasolni fogja az érintetteknek, hogy hozzanak hathatós intézkedéseket a kamionforgalom esetleges kitiltásáról Csornáról legalább addig, míg a szennyvízcsatorna csere be nem fejeződik. Arról már korábban többször is írtunk, hogy a munkaterület változásával áldatlan állapotok alakultak ki Csornán.
A polgármester egyúttal azt is bejelentette, hogy a beruházó elképzelései szerint július végén megkezdik a Csorna-Hegyeshalom vasútvonal villamosítását, ezért a munkák idejére le fogják zárni a 85-ös főút vasúti átjáróját.

Ha ezalatt még a városközpontban is tart a sávlezárás, ami szinte biztos, az rendkívüli intézkedések nélkül a csornai közlekedés és az átmenő forgalom totális összeomlásához vezethet.

Címkék: önkormányzat, csorna

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.