Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Február 15. 19:05, péntek | Életmód
Forrás: Szuperinfó

Új utakon a rákgyógyítás

Új utakon a rákgyógyítás

A Szuperinfó a héten Egészség-Életmód melléklettel jelent meg. Cikksorozatunkban ezt az összeállítást olvashatják további témákkal kiegészítve.

Molekuláris diagnosztikával személyre szabható a rák gyógyítása.
Hippokratesz arra figyelmeztette az ókori orvosokat, hogy nem a betegséget, hanem a beteget kell gyógyítani. Megtalálni az egyénre szabott, hatásos terápiát, ez lenne a gyógyítás lényege.
Két beteg daganata azonosnak tűnhet a sejtek szintjén, de a molekulákat tekintve különböző lehet, ami azt jelenti, hogy az alkalmazott kezelés az egyik esetben hatásos lesz, a másikban nem.
Dr. Peták Istvánt már fiatal orvosként az foglalkoztatta, hogy a gyermekonkológián, ahol dolgozott mindenki ugyanazt a kemoterápiát kapta, de a beteg egy csoportjára nem hatott a gyógyszer. Azért kezdett kutatásba, hogy megtudja, a daganatsejteken belül a molekulák hogyan befolyásolják a gyógyszerek hatásait. 2003-ban alapította meg a KPS Diagnosztikát, azzal a céllal, hogy a daganatokban megkeressék a hibás részeket és azokra a megfelelő gyógyszert adják.
Hagyományosan a rák kialakulásának helye alapján csoportosítják a daganatos betegségeket, pedig a gyógyítás szempontjából fontosabb lehet az, hogy milyen genetikai mutáció okozza. Ebben segít a molekuláris diagnosztika. 460 génmutáció okozhat rákot, közülük mintegy száz génhiba felelős a daganatok 90%-ért. A terápiás célpont kiválasztásában és a gyógyszerjelöltek tesztelésében egyaránt fontos szerepet kap a korszerű diagnosztika, így elkerülhetők a felesleges kezelések és mellékhatások. Vannak már törzskönyvezett gyógyszerek és ígéretes készítmények fejlesztés alatt, amelyeket érdemes kipróbálni. Jelenleg 20, molekuláris célpontra ható gyógyszer van forgalomban és mintegy 400 gyógyszerjelölt klinikai kutatás alatt.
További hasznos információt itt talál:
Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság: www.mszmt.hu
www.molekularis-diagnosztika.hu
www.daganatok.hu
www.semmelweis-egyetem.hu

(Forrás: Nők Lapja)

Címkék: egészség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt