Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 31. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: RTL

106 évvel ezelőtti, Csornán rögzített filmet nézhetünk meg a Művelődési Központ vetítésén

106 évvel ezelőtti, Csornán rögzített filmet nézhetünk meg a Művelődési Központ vetítésén

Helytörténeti szenzáció Csornán

Szalay Balázs történelemtanár és helytörténész egy előadásra készült, ami arról szólt, hogy milyen volt Csorna 100 évvel ezelőtt. Ekkor talált egy érdekes forrást. A Csornai Sportegyesület jótékony célú mozielőadást szervezett 1922-ben a sportpálya megépítésének támogatására. A meghívóban jelezték, hogy az előadáson egy pár évvel korábban Csornán felvett filmet is le fognak játszani.

Szalay Balázs ekkor vette fel a kapcsolatot a Nemzeti Filmarchívumban Torma Galinával, a filmarchívum kutatójával. Az archívumban ennek a filmnek a létezéséről nem tudtak, amit meg is írtak Szalay Balázsnak. Ekkor Torma Galina épp egy új kiemelt feladaton dolgozott, aminek keretében nagyon régi, sérülékeny, a korábbi technikákkal nem konvertálható filmfelvételeket digitalizáltak. Nem sokkal később legnagyobb meglepetésükre az egyik frissen digitalizált felvételen pontosan a Szalay Balázs által jelzett, 1910-es években Csornán készített film volt látható.

Erről azonnal tájékoztatták is a csornai helytörténészt. Innentől közös munka kezdődött. A helytörténész és a kutató közösen próbálták megfejteni, hogy Csorna mely helyszínein és mikor készültek a felvételek, és kik szerepelnek a filmben. A film néhány kockáján látható egy újság az egyik szereplő kezében, ami alapján tipográfiai jellemzőket beazonosítva, számtalan korabeli újságot ellenőrizve egyértelműen megállapították, hogy a film 1918-ban készült.

Ennek a kutatómunkának a keretében érte őket a második óriási meglepetés. A néhány jól felismerhető csornai személyiség mellett azonosították Horváth Menyhért nemzetközi szélhámost is. A Kolozsváron született svindler Nagyvárad közvilágításának máshonnan lopott kandeláberekkel történő kiépítéséből, hamis csekkek beváltásából, de többek között Bécsben, Németországben, Brazíliában és Svédországban elkövetett csalásokból finanszírozta bohém fényűző életét. A helytörténész további kutatások alapján kiderítette, hogy a szélhámos akkor azért tartózkodott Csornán, mert meghirdettek egy jótékonysági előadást, aminek ő lett volna a konferansziéja. A jótékonysági előadást persze nem tartották meg.

A csodaszámba menő sztori felkeltette az RTL figyelmét is, akik a XXI. század című sorozatuk legújabb, hétfőn vetített epizódjában ezzel a történettel foglalkoztak. Akik lemaradtak, azok a műsort február 4-én délben ismétlésben megnézhetik az RTL-en, vagy bármikor az RTL+ streaming csatornáján.

Azt is megtudtuk, hogy a frissen felfedezett, teljes terjedelmében 2 és fél perces filmet február 10-én szombaton 10 órakor levetítik Csornán a Művelődési Központban, ahol további információkat tudhatnak meg az érdeklődők a csodaszámba menő kutatásról és eredményeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.