Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 21. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: kisalfold.hu

A csornai napelemgyár már áll, út még nincs, amin behajtsanak

A csornai napelemgyár már áll, út még nincs, amin behajtsanak

Mikor kezd el termelni az üzem?

Aki a 85-ös főúton Csornától Győr felé közlekedik, az két dolgot láthatott a város szélén. A napelemgyár épülete hónapok óta kész, a zászlók lobognak. Azonban az is egyértelmű, hogy a gyár területe megközelíthetetlen. A 85-ös főútról nincs kiépített lehajtó, még mindig az építés alatt használt mart aszfalttal leszórt ideiglenes úton közelíthető csak meg a terület. Jogos a csornaiak kérdése: Mikor kezd el termelni az üzem, mikor vesznek fel munkásokat? Ennek járt utána a Kisalföld.

Szabályos lehajtót kell kiépíteni az Ecosolifer kft. csornai gyárához a 85-ös főútról. Addig nem lesz használatbavételi engedély sem. Egyelőre munkaerő-felvétel sincs a cég honlapja szerint.- tudta meg a Kisalföld

„A beruházás rendben halad, amint közérdekű fejlemény lesz, tájékoztatjuk a Kisalföldet" – ígérték szeptember végén a csornai napelemgyárból. Az Ecosolifer kft. új üzeme kívülről kész, ám használatbavételi engedélye egyelőre nem lesz. Előbb a telephely szabályos megközelítését kell biztosítani.

Elkészült viszont az Ecosolifer kft. magyar nyelvű, a csornai beruházást bemutató honlapja is. A fejlesztést taglaló leírásban még mindig 2015. decemberi befejezést írnak és megjelenítik az államtól kapott támogatás összegét is, ami 1,898 milliárd forint. A fejlesztés 26 százaléka. Továbbra is azt ígérik, a gyár jelentős foglalkoztató lesz, hiszen kétszáznál is több alkalmazottal számolnak.

Augusztus 8-án arról írt a lap, hogy az épületben nem állnak rendelkezésre a közművek, a szennyvízcsatorna- és az ivóvízhálózat. Az önkormányzat azóta a területen elvégeztette az infrastrukturális fejlesztést. Ám hogy a gyár rákötött-e a hálózatokra, nem tudni.

Van azonban más gond is. A 85-ös főútról még nem építették ki a szabályszerű lehajtót. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től azt a tájékoztatást kapta a Kisalföld, hogy a beruházás részeként megvalósult a főútra merőleges szilárd burkolatú út, mely nemcsak a napelemgyár közlekedési kapcsolatát, hanem a teljes érintett terület feltárását is biztosítja. A már meglévő útszakasz főúti kikötése, valamint a csomópont kivitelezése még nem kezdődött el. A beruházó a munkákra vonatkozóan érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A Magyar Közút kommunikációs osztályán közölték: a létesítmény használatbavételi engedélyének feltétele a közlekedési kapcsolatok terv szerinti megépítése.

További részletek itt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.