Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 21. 08:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A felnőtt lakosság felét már beoltották Nagy-Britanniában

A felnőtt lakosság felét már beoltották Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia felnőtt lakosságának fele már megkapta a koronavírus elleni oltást - közölte szombaton Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a Twitteren megjelent bejegyzésében közölte azt is, hogy az előző 24 órában többen részesültek a vakcinában, mint a december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány bármelyik eddigi napján.

A miniszter számszerűen nem részletezte a legfrissebb oltási adatokat. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint azonban Nagy-Britanniának jelenleg hozzávetőleg 52,7 millió felnőtt lakója van, így Hancock szombati bejelentése alapján elérhette a 26,35 milliót az eddig beadott első oltási adagok száma.

Az egészségügyi minisztérium előző nap bejelentette, hogy a megelőző 24 órában rekordszámú, 660 276 oltást adtak be országszerte - ebben az első és a második oltási dózisok is szerepeltek -, így Matt Hancock szombati tájékoztatása azt is jelenti, hogy ezt a rekordot az elmúlt egy napban sikerült megdönteni.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig az 50 év feletti korosztályok mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök a héten kijelentette, hogy jóllehet áprilisban az eddigi igen bőséges vakcinaellátmánynál technikai okok miatt kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába, az oltási célok azonban így is teljesülnek a kitűzött határidőkre.

Az egészségügyi miniszter a Twitteren megjelent szombati videóüzenetében kijelentette: hatalmas siker, hogy a felnőtt brit lakosság fele már megkapta a koronavírus elleni oltást, hiszen a vakcina kínálja a kiutat a járványból.

Hancock éppen ezért kérte, hogy mindenki, aki megkapja az állami egészségügyi szolgálattól (NHS) az értesítést, hogy felkeresheti a legközelebbi oltási központot, éljen a lehetőséggel, és adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát.

Nagy-Britanniában minden friss mérőszám szerint visszavonulóban van a koronavírus-járvány.



A brit statisztikai hivatal széles körű lakossági próbaszűrésekre alapuló legújabb becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 160 200 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy minden 340 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,29 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana egy hónappal ezelőtt még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az akkori vizsgálat alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis jelenleg nem egészen az egyharmada az egy hónappal ezelőttinek a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban 0,6 és 0,9 között van.

A felső becslési szint minimálisan emelkedett, mert a múlt héten még 0,8 volt, de a becslési sáv mindkét szélső értéke továbbra is a kritikus 1-es szint alatt jár.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez