Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 11. 14:35, csütörtök | PR

A legpraktikusabb létrák a ház körüli munkákhoz

A legpraktikusabb létrák a ház körüli munkákhoz

Ha szeretjük magunk kézben tartani odahaza a kert és a ház körüli karbantartási teendőket, és jó munkát kívánunk végezni biztonságos körülmények között, akkor egy komolyabb létrára szükségünk lesz.

A kínálat hatalmas, alább segítünk eligazodni.

A háztartási is profi

Az otthoni javítási, szerelési munkák gyakran történnek a magasban, és egy többszintes ház és nagyobb kert esetén alapvető kellék egy minőségi létra.
A gyártók három kategóriát kínálnak: ipari, félprofi és háztartási. Valójában az otthoni darabok is éppolyan megbízhatóak, mint az ipari munkára tervezett példányok, csak más feladatokra tervezték őket. Így ha magas igényeink vannak, akkor is nyugodtan választhatunk a háztartási létrákból.

Az első számú szempont a biztonság

A legfontosabb, hogy komoly gyártótól minőségi darabot rendeljünk. A létra, amit válasszunk, úgy legyen kialakítva, hogy ne tudjon összecsukódni, eldőlni. A csúszásmentes lábdugó, az összekötő láncok segítik, hogy ne essen szét alattunk a szerkezet.
A lépcsőfokok kialakítása is alapvető a biztonság szempontjából. A korszerűen kialakított létrák 80 mm széles lépcsőin kényelmesen lehet állni, és fontos, hogy jól elérhető kapaszkodó keretek legyenek, amikbe a kezünkkel fogódzkodhatunk.
Ne gondoljuk azt, hogy csak az alumínium példányokban bízhatunk, nagyon stabil, minőségi fa létrákból is válogathatunk. Fából ipari célra is készítenek létrákat, ezeknek az ára jóval kedvezőbb, miközben ugyanolyan biztonságot nyújtanak.

Milyen típust vegyünk?

A legismertebb otthoni segítőtárs a kinyitható létra. Ezzel például könnyedén portalaníthatjuk a fűtés csöveket a plafon alatt.
Ha egy több célú létrát választunk lépcsőfunkcióval ellátva, akkor ez szétnyitható eszközt nyerünk, amely nagyobbra nyitható, és felállítható úgy, hogy egyik lába a lépcső alján, a másik a lépcső tetején áll. Ezzel például egy magas belmagasságú lépcsőházat kifesthetünk magunk. Léteznek 3 x 11 fokosra kinyitható verziói is, amelyekkel akár a második emeletig elérjük a házfalat.

Állólétrának nevezik a kitámasztható, de csak egyik oldalon járható létrát, aminek magas keretére például felakasztható egy vödör; ez otthoni ‘félprofi’ szerelési, javítási munkákhoz éppúgy tökéletes, mint gyümölcsszedéshez. A kapaszkodókeret megvéd attól, hogy leszédüljünk. Mindenkinek ajánlható ez a típus, aki gyümölcsfákkal rendelkezik, vagy szívesen fest, mázol, szerel maga.

A támasztólétrával, amely egy oldalú és magasra kinyújtható, helytakarékosan megoldhatóak a nagy magasságban - vagy mély gödörben - zajló munkák. Kertes házba nagyon ajánlott egy ilyen darab. A csúszásbiztos talp mellett ennél a változatnál fontos, hogy kemény felületre tegyük le.
Még ha a legmodernebb aluminium változatot szerezzük is be, az nem árt, ha létránkat tavasszal a munkák beindulta előtt ellenőrizzük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák