Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 06. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A megye útjain a hétvégén 1 halállal végződő, 6 személyi sérüléssel, illetve 29 anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset

A megye útjain a hétvégén 1 halállal végződő, 6 személyi sérüléssel, illetve 29 anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset

A hétvégi balesetek tanulságaira hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Győr-Moson-Sopron vármegye területén – mint egyébként országosan is – évek óta a közlekedési balesetek döntő többsége a sebességtúllépés, az elsőbbségre, illetve a kanyarodásra vonatkozó szabályok megsértése miatt történik.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy a vezető baleseti okokra történő célzott rendőri intézkedések alkalmazásával csökkentsék a közlekedési balesetek számát. Ennek érdekében célirányos, a megjelölt szabálytalanságokra fókuszáló közlekedésrendészeti ellenőrzések végrehajtására koncentrálnak.

A rendőrség kiemelt feladatnak tartja a sebességtúllépő, az elsőbbségadást elmulasztó, valamint a kanyarodási, irányváltoztatási szabályokat megszegő járművezetők, továbbá az agresszív, a KRESZ szabályait tudatosan semmibe vevő járművezetők forgalomból történő kiszűrése és szigorú szankcionálása. Az ittas, vagy bódult állapotban közlekedő járművezetők felderítése és a forgalomból történő kiemelése érdekében az egyenruhások rendszeresen alkoholszondás ellenőrzéseket hajtanak végre megyénk közútjain.

Az egyenruhások a hétvégén 1541 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, a műszer 13 járművezető esetében mutatott pozitív eredményt.

A közlekedők biztonságának megóvása, a kiemelt szabályszegések visszaszorítása érdekében a járművezetők számíthatnak valamennyi rendelkezésre álló technikai eszköz, úgymint rendőrségi gépjárműveken elhelyezett fedélzeti kamerák, mobil és stabil sebességmérő berendezések, drónok bevetésére is.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

A sebesség helyes megválasztása:

A gépjármű sebességének nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti okok között szerepel. Hogy a közúton milyen tempóban haladhatunk – a helyszín és a jármű vonatkozásában is - konkrétan meghatározza a KRESZ. A szabályzóban meghatározott sebességi értékek azonban csak lehetőségek, és kizárólag olyan körülmények között választhatók, ha az egyéb szabályoknak megfelelünk és szem előtt tartjuk a baleset-megelőzési szempontokat.

A sebességet tehát úgy kell megválasztani, hogy alkalmazkodjunk a különböző tényezőköz - mint az út- az időjárási-, a látási- és a forgalmi viszonyok - illetve a jármű és a rakomány sajátosságaihoz.

Elsőbbségi jog – valamint a kanyarodási szabályok – megsértése:

A KRESZ az elsőbbségi joggal kapcsolatosan az alábbiak szerint rendelkezik: “Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására.

Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában”.

A rendőrség kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy az útkereszteződésekhez érve körültekintőbben vezessenek, az út mellett elhelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” és az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblákra nagyobb figyelmet fordítsanak! Közlekedjenek türelmesebben, a reggeli és délutáni csúcsidőben még fokozottabban figyeljenek egymásra! Vezetésük során igyekezzenek megérteni a másik sofőr szándékát, bosszankodás és türelmetlenség helyett legyenek előzékenyek, segítőkészek!

Ittas vagy bódult állapotban történő vezetés:

Az ittas vagy bódult vezetés is kiemelt baleseti kockázati tényező. Alkohol hatására az érzékszervi észlelések összezavarodnak, tompul a látás, megnő a reakcióidő, ezzel fordított arányosságban viszont csökken a veszélyérzet, a távolság- és térérzékelés pontossága. Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít. Aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti!

Ne feledjék,hogy az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy figyelmesebben, türelmesebben, a szabályokat betartva vesznek részt a közúti közlekedésben.

…hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás