Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód
Forrás: MTI

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

- közölte a Randstad pénteken az MTI-vel.

A nemzetközi HR szolgáltató friss kutatása arra is rámutatott, hogy e szempontok súlya jóval magasabb a magyar munkavállalók körében az európai átlaghoz képest. Ezért úgy vélik, hogy - az európai átlaggal szemben - Magyarországon jóval kevesebb figyelem irányul a munka tartalmára, annak érdekességére, vagy éppen arra, hogy milyen a cég általános megítélése.

Azt is megállapították, hogy Magyarországon a munkahelyváltási hajlandóság nem változott jelentősen tavalyhoz képest. A megkérdezettek 15 százaléka mondta azt, hogy a kutatást megelőző 6 hónapban munkahelyet váltott, és 30 százalékuk tervez váltani a következő fél évben.

Kiemelték, hogy minél fiatalabb generációhoz tartozik a munkavállaló, annál nagyobb a valószínűsége, hogy munkáltatót vált: a 18-24 évesek csaknem 20 százaléka váltott 2023 második felében, míg az 55-64 éveseknek mindössze a 9 százaléka.

Magyarországon a megkérdezett felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele hajlandó országon belül költözni egy jobb álláslehetőségért: 12 százalék feltétel nélkül, 45 százalék pedig abban az esetben, ha a munkáltató anyagilag támogatja a költözésben. Csaknem ugyanez igaz az alapfokú végzettséggel rendelkezőkre (12,5, illetve 37,7 százalék). A középfokú végzettségűek viszont kicsivel kevésbé mobilisak.

A felmérés alapján a 18-24 éves magyar munkavállalók 59 százaléka nyitott a külföldi munkavállalásra. Elsősorban Németországot, Ausztriát, Svájcot, Hollandiát vagy az Egyesült Királyságot részesítik előnyben. A 25-54-es korcsoport csaknem fele, és az 55-64-esek harmada is számításba veszi, hogy Magyarországtól nyugatabbra vállaljon munkát.

A Randstad független munkaerőpiaci felmérésében 32 ország csaknem 173 ezer, 18 és 64 év közötti munkavállalója vett részt 2024 januárjában; Magyarországon 7568-an vettek részt a kutatásban. A kutatás eredményei alapján ítélik oda évről évre a legvonzóbb munkáltatóknak járó Randstad Award díjakat.

Idén a magyar munkavállalók véleménye szerint a LEGO lett a legvonzóbb magyarországi munkáltató, a második helyen a BT (British Telecommunications), a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. Különdíjat kapott az Aldi, a Libri, a Magyar Nemzeti Bank, a Mol, a Novartis, az Accent Hotels, a Coca-Cola, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Telekom, a Wizz Air, a Lufthansa Systems és a KÉSZ Csoport.

Címkék: munkabér, munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 19:00, vasárnap | Életmód

Tavaszi zöldségek akár baconnel fűszerezve

Télen a vitaminraktáraink kiürültek.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.