Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 16. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

A nagy fideszes földátverés

A nagy fideszes földátverés

Sajtótájékoztató a földárverések tapasztalatairól.

Beke Károly, az MSZP országos elnökségének tagja, Győr-Moson-Sopron megyei elnökhelyettese sajtótájékoztatón értékelte az állami földek értékesítésére tartott árverések eddigi tapasztalatait. Az országos adatok mellett felhívta a figyelmet néhány megyei példára is.

- A földárverés Győr-Moson-Sopron megyei eredményeiből két dolog derül ki: az egyik, hogy a Fidesz ezúttal is hazudik, a másik pedig, hogy a Fidesz ezúttal is a maga javát akarja a nemzeté helyett.- kezdte Beke Károly.

Néhány napja nyilvánosak a Győr-Moson-Sopron megyei földárverések első eredményei: ezekből világos, hogy megdőltek a Fidesz hazugságai. Bebizonyosodott, hogy nem igaz a fideszes vezetésű MAGOSZ és agrárkamara indoka, amely a tisztességes gazdák földéhségéről szól. Az adatokból egyrészt az látszik, hogy a megyei állami területek alig 36 százaléka kelt el. Mosonmagyaróvár környékén – a fideszes földművelésügyi államtitkár választókörzetében – ez a szám alig 21 százalék. Ezt a programot joggal nevezhetjük a „Nagy Fideszes Földátverés Programjának”.

Az is látszik az országos adatokból, hogy valójában ez az egész csak a fideszes családtagoknak, a pénzembereknek, a spekulánsoknak, illetve a külföldieknek jelent lehetőséget a földvásárlásra. Így Szolnok környékén Fazekas Sándor rokonának, a Velencei-tó környékén L. Simon László fitness-edző feleségének, Felcsúton Mészáros Lőrincnek, Győr-Moson-Sopron megyében pedig a külföldieknek. Másoknak nem. Főleg nem a valódi földműveseknek, családi és kisgazdálkodóknak.

A nyilvános megyei adatok ugyanakkor több kérdést felvetnek. Nem értjük, honnan származik Beled családsegítő szolgálata vezetőjének az a 71,9 millió forintja, amiből megvásárolt 38,36 hektárt. Az ő esetében a közalkalmazotti fizetésből még a hitelfelvételhez szükséges minimum 10 százalékos önerő előteremtése sem lenne könnyű feladat.

Az sem világos, miért költ egy külföldi közel félmilliárd forintot 174,61 hektárnyi föld vásárlására Nagycenken akkor, amikor az érintett területek 2030 júniusáig bérleti szerződéssel terheltek. Ugyanígy érthetetlen az is, hogy miért vásárol valaki 283,55 millió forintért 153 hektárt, 286,2 millió forintért 129,86 hektárt vagy 190,5 millió forintért 85,65 hektárt Mosonmagyaróvár környékén olyan területekért, amelyeket még 36 évig nem használhat.

Csak egy magyarázat lehetséges: ezek a spekulánsok olyan információkkal rendelkeznek, amellyel mások nem. Persze, ezekben az esetekben az is nagy kérdés, honnan származik az a sok-százmillió forint, amit a vásárlásra fordítottak.

Az adatokból világosan látszik a valóság: a lopásalapú kormányzás csakis a fideszes családtagok és pénzemberek kiszolgálásáról, egy új hűbérúri rendszer felépítéséről, és a valódi termelők cselédsorba taszításáról szól.

Az MSZP továbbra is követeli, hogy azonnal állítsák le az árveréseket! Nem tágítunk, és amint lehetőségünk lesz, minden jogtalanul elrabolt területet visszaveszünk, a vásárlásokra fordított százmilliók eredetét pedig kivizsgáljuk.- zárta tájékoztatóját Beke Károly.

Címkék: földárverés, fidesz, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!