Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 07. 11:31, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A TASZ beperli a Telenort és a Vodafone-t az adatmegőrzés megszüntetéséért

A TASZ beperli a Telenort és a Vodafone-t az adatmegőrzés megszüntetéséért

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény adattárolásra vonatkozó szabályainak alkotmánybírósági megsemmisítése érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) bepereli a Telenort és a Vodafone-t - tájékoztatta a TASZ adatvédelmi programvezetője kedden az MTI-t.

Hidvégi Fanny közölte: erre azután kerül sor, hogy az Európai Unió Bírósága érvénytelennek nyilvánította az adatmegőrzési irányelvet, amely azt egységesítette, hogy a tagállamokban az internet- és telefonszolgáltatók milyen adatainkat mennyi ideig tárolhatják és ezekhez a hatóságok hogyan férhetnek hozzá.
Hozzátette, az eljárás nem a két mobilszolgáltató ellen irányul, ám az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköreinek átalakítása miatt a TASZ nem fordulhat közvetlenül az Ab-hez.
Elmondta: az eredeti irányelv szerint a szolgáltatók 6 hónaptól 2 évig tárolhatják a személyek közötti kommunikációra vonatkozó adatokat. Ez nem vonatkozik a kommunikáció tartamára, csak az időpontokra és a földrajzi helyekre. Ezekből az adatokból azonban pontos következtetéseket lehet levonni az érintettek magánéletével, mindennapi szokásaival, utazásaival kapcsolatban a kommunikáció tartalmának megismerése nélkül is.
Az európai bíróság állásfoglalása szerint jogellenes az az állapot, amely szerint a szolgáltatók a törvényi szabályozás alapján minden adatot tárolnak, attól függetlenül, hogy kapcsolatba hozhatók-e bűncselekményekkel. Ugyanakkor az irányelv megsemmisítése ellenére Magyarországon továbbra is hatályban maradt az elektronikus hírközlésről szóló törvény azon rendelkezése, amely a szolgáltatók számára kötelezővé teszi, hogy 6 hónapig őrizzék meg az adatokat - folytatta a programvezető.
Hidvégi Fanny hangsúlyozta, hogy az európai és a magyar szabályozás egyaránt a súlyos bűncselekmények üldözésével és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja az adatmegőrzést. Az EU bíróságának ítéletével összhangban azonban a magyar alkotmányossági követelményeknek sem felel meg az adatmegőrzési szabályokat rögzítő magyar törvény.
A TASZ a hosszas jogi procedúra elkerülése érdekében már az elsőfokú eljárás során kérvényezi fogja, hogy a bíró közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, amelynek így 90 napon belül döntenie kellene. A bíró saját hatáskörében mérlegelheti ezt, ám ha elutasítja, akkor hosszadalmas, akár több évig tartó eljárás végén történhet meg csak a jogszabály megsemmisítése - ismertette a programvezető.
Arról is szólt, hogy a problémát nem a szolgáltatók, hanem a törvényi szabályozás jelenti; a társaságoknak az óriási adatmennyiség tárolása jelentős költséget is jelent. Ugyanakkor - külföldi példákkal ellentétben - a TASZ által megkeresett, Magyarországon működő társaságok egyike sem vállalta azt, hogy a jogvédő szervezettel közösen lépjen fel a szabályozás megsemmisítése érdekében - mondta Hidvégi Fanny.

Címkék: Jog-civilek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;