Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 14. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI - fotó: illusztráció

A világháborúk hősi halottairól állítanak össze évkönyvet

A világháborúk hősi halottairól állítanak össze évkönyvet

Az első és a második világháború magyar hősi halottainak almanachját készíti el a Honvédelmi Minisztérium és a hadtörténeti intézet

- közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
Elmondta: kevesen tudják, hogy az első világháborúban kétszer annyi magyar katona halt meg, mint a másodikban.

1914-1918 között mintegy 662 ezer katona vesztette életét a harcokban, körülbelül ugyanennyien estek hadifogságba, és szintén ugyanennyien váltak hadirokkanttá, tehát összesen 1,8 millió emberről van szó. Ehhez képest a második világháborúnak hozzávetőlegesen 300 ezer magyar hősi halottja volt - közölte.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a minimum, amit meg kell tenni az első világháború kitörésének 100. centenáriuma és a második világháború lezárásának 70. évfordulója alkalmából, hogy teljes listát készítenek a halottakról.

Rétvári Bence azt mondta, a második világháborúban elesettek felkutatásával jobban állnak, személyenként már 10-11 adat - például hol született, hol szolgált, hol halt meg az adott katona - áll rendelkezésre.

Az első világháborúban elesettek közül mintegy 300 ezer emberről tudnak, de a világháború befejezésének 100. évfordulójára teljessé szeretnék tenni a listát.

Az Emmi államtitkára arról a törvényjavaslatról is beszélt a műsorban, amely szerint anyagi támogatást kapnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében halt hősi halált.

Elmondta, hogy az érintett özvegyektől és árváktól 1949-ben kollektív megbélyegzéssel vették el a juttatásokat, ami egyetlen civilizált országban sem elfogadható.

Az új kommunista hatalom politikailag állt szemben a régivel, de a hadseregben való részvétel nem politikai állásfoglalás, hanem hazaszeretet és kötelesség - fűzte hozzá Rétvári Bence.

Címkék: hős, világháború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során