Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 15. 10:12, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Áder János, a napelem és az ENSZ

Áder János, a napelem és az ENSZ

A köztársasági elnök már nem szereti a salátát.

„A közös hibát közösen kell helyrehoznunk” – Áder János köztársasági elnök levelet írt a parlamenti pártok frakcióvezetőihez, mely teljes terjedelmében a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

Tanulságos levél, nézzük először a lényegét. "...nem mehetünk el szó nélkül olyan ügyek mellett, ahol minket is mulasztás terhel. A megújuló energiaforrást jelentő napelemek hazai elterjedését bizonyosan nem ösztönző környezetvédelmi termékdíj bevezetése jó példa erre. Ennek bevezetésekor hibázott a kormány, mert nem kellő körültekintéssel járt el az uniós kötelezettséget jelentő környezetvédelmi termékdíj mértékének megállapításánál. Hibázott az Országgyűlés, mert olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra. Hibáztak az ellenzéki pártok, mert ezt a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során. Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét. És hibáztam én is, mert magam sem figyeltem fel erre a „salátatörvény”-be rejtett környezetvédelmi képtelenségre. (...)

Ez az eset két tanulsággal is jár. Az egyik az, hogy a közös hibát közösen kell helyrehoznunk. Ezért arra kérem, hogy támogassa azokat a törvényhozás munkáját érintő kezdeményezéseket és szakmai egyeztetéseket, amelyek az ebben a kérdésben szükségessé vált mielőbbi korrekcióra irányulnak. A másik tanulság pedig az, hogy 25 év után elérkezett az idő arra, hogy belássuk, az Országgyűlésnek végre szakítania kell a „salátatörvény”-alkotás rossz gyakorlatával."

Tucatszám vezetett be új adókat, és emelt meg adómértékeket az országgyűlés 2015 január elsejétől, ami már a béketűrő magyar lakosságot is oly mértékben háborította fel, hogy tízezrek tüntettek rendszeresen Budapest utcáin, de már vidéki városokban is. Áder Jánost nem zavarja, hogy kiterjesztették az útdíjat, fizetős lett az M86-os, fizetős lesz az új M85 is például. Nem szólalt meg az adóhivatal korrupciós botrányában, az amerikai kitiltási botrányban, amely pedig alapjaiban fenyegeti a magyar jogrendbe vetett állampolgári bizalmat. Nem szólal meg, pedig a kormány összeveszett, perben haragban áll az egész fejlett nyugati világgal, miközben titkos atom és gázüzleteket köt az oroszokkal, azeriekkel. Csak akkor szólal meg, amikor az INDEX által megszellőztetett, senki által nem cáfolt ENSZ főtitkári ambícióit fenyegeti veszély, amit a környezetre különösen érzékeny köztársasági elnök imázsával akar elérni. Ilyenkor rosszul néz ki egy elnézett salátatörvény, amiben "véletlenül" benne maradt a napelemadó, ez a "környezetvédelmi képtelenség".

Miután ez kiderült, a köztársasági elnök széles ecsetvonásokkal keni el a felelősséget mindenkin, még az ellenzéken is, miért nem szólt. (Eddig hányszor vette figyelembe a kormány, ha szólt az ellenzék?) A felelősök sorából csak a gyorsírók, a házőrség és a parlament takarító személyzete maradt ki.

Különös pikantériája az ügynek, hogy az őszi önkormányzati választási kampányban Áder János köztársasági elnök, a város szülötte tette le a tervezett csornai napelemgyár alapkövét. Az alapkő letételén így fogalmazott Áder: "a napenergiának is kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a Földön." A világbajnok 27%-os ÁFA és most a napelem környezetvédelmi adója gyakorlatilag le fogja állítani a magyarországi telepítéseket, aki még ilyenre vetemedik, az jobban teszi, ha Ausztriában vagy Szlovákiában veszi meg a napelemeket, mert sokkal olcsóbb.

A "salátatörvény" egy parlamenti szakkifejezés, jobb esetben azt jelenti, hogy egy törvényjavaslatban sok más törvényt együtt módosítanak, rosszabb esetben pedig azt, hogy lehetőleg jól eldugva, legjobb, ha a záró rendelkezésekben, olyan más törvényeket is módosítanak, amiknek kevés, vagy éppen semmi közük nincs az eredeti törvényjavaslathoz. A FIDESZ 2010 óta tulajdonképpen egyéni képviselői indítványokkal és "salátatörvényekkel" forgatta fel fenekestül a magyar jogállamiságot. Ha akadálya lehet az ENSZ főtitkári jelöltségnek, akkor ez már Ádernek sem tetszik.

Kíváncsian várjuk a parlamenti frakcióvezetők válaszait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás