Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 27. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Gecsei Edit és Kalmár Márta

Amikor a csúfolódásért elismerés járt

Amikor a csúfolódásért elismerés járt

II. Rábaközi Tájnyelvi Vetélkedő Mihályiban

Nemrégiben rendeztük meg Mihályiban a helyi általános iskola és a Rábaközi Alkotó-fejlesztő Műhely közös szervezésében a II. Rábaközi Tájnyelvi Vetélkedőt. A Rábaköz 11 iskolájának 13 csapatában 52 tanuló mérte össze tudását.

A vetélkedő középpontjában a rábaközi tájszavak ismerete, magyarázata, valamint kreatív nyelvhasználat állt. A megmérettetés kétfordulós volt: egy előzetes írásbeli fordulóból, s a Mihályiban megtartott szóbeli versenyből állt. A feladatok során a gyerekek tájnyelven írt alkalmi verssel köszönthették az érkezőt, kicsúfolhatták a helyet, ahonnan érkeztek. Kutatómunkát végeztek, melynek keretében Király Zsigáról gyűjtöttek anyagot, és készítettek bemutatót; valamint csokorba szedték a Szent György havához kapcsolódó népszokásokat. Ötletes módon készítették el az alkalomhoz illő köcsögfát, melyen minden köcsög egy-egy jellegzetes népszokást rejtett. A népszokásokból rendkívül hangulatos bemutatóknak lehettek tanúi a résztvevők. Nagy sikert aratott a gyerekek körében a pontrabló kvíz, melynek során tájszavakat fordítottak, illetve azokat magyarázták.

A feladatok megoldását neves szakmai zsűri bírálta el. I. helyezett: a Bősárkányi Eötvös József Általános Iskola csapata, II. helyezett: a farádi Király Iván általános Iskola csapata, a III. helyen két iskola diákjai osztoztak: a kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskola, valamint a Szili Általános Iskola csapata.

Az ünnepi ebédet követően színvonalas műsor keretében köszöntöttük a zsűri elnökét, Mihályi nyelvész szülöttét, Kiss Jenő professzor urat, aki a rábaközi nyelvjárás gyűjtője és kutatója, magas szintű ismerője. A köszöntő szavak mellett a helyi óvodások kedves műsora, a csornai Széchenyi Énekegyüttes lelket melengető dalcsokra, és a dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek pünkösdölője tette emlékezetessé a délutánt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Mezey Katalin írónő, aki 2009-ben indította el az I. Kárpát-medencei Tájnyelvi Vetélkedőt, s 2013-ban támogatta a Csornán rendezett I. Rábaközi Tájnyelvi Vetélkedőt.

A nap zárásaként a vetélkedő valamennyi résztvevője buszra szállt, s irodalmi kirándulásra indult Csöngére, ahol a Weöres Sándor emlékházat néztük meg.

Április 22-én délután a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata és a mihályi Zsirai Miklós Népfőiskola Egyesület közös konferenciájával folytatódott a program, Kutatók a helyi értékekért címmel.
Mind a két napon határon túli vendégeink is voltak. Ellátogatott hozzánk Szanyi Mária, a Felvidéki Tehetségfejlesztő Tanács alelnöke, valamint Szetyinszky Veronika tanárnő két diákjával Vágsellyéről. Szanyi Mária a helytörténeti kutatás módszertanáról tartott előadást; Szetyinszky Veronika tanárnő és diákjai által rövid betekintést kaphattunk a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola életébe, s remek felvételek kalauzoltak bennünk Vágsellye utcáin és terein.

A hivatalos programon kívül vendégeink egy kellemes kirándulás keretében megnézték Kapuváron a néprajzi kiállítást, s bepillantást kaptak a Hanság és a Fertő vidékének természeti világába, kulturális örökségébe.

Gecsei Edit és Kalmár Márta szervezők

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás