Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az IMF is elismeri, hogy működik a magyar modell

Az IMF is elismeri, hogy működik a magyar modell

A Nemzetközi Valutaalap javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát: az IMF a kedden nyilvánosságra hozott World Economic Outlook (WEO) jelentésben azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8, 2015-ben 2,3 százalékkal bővülhet.

Az IMF nyáron közzétett országjelentésében még 2 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi növekedés szerepelt. A mostani becslése szerint az infláció gyorsulása várható Magyarországon: 2014-ben 0,3, jövőre 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. A GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete 2014-ben 2,5 százalék, 2015-ben 2 százalék lesz. A valutaalap előrejelzése szerint kedvező, hogy a munkanélküliség az idei 8,2-ről jövőre 7,8 százalékra mérséklődik.

A szervezet szerint 2014-ben magasabb lesz a magyar gazdasági növekedés a laza monetáris politika és a nagyobb közkiadások miatt, de 2015-re romlik a monetáris környezet, és a fiskális politika szigorítása várható.

Az IMF is kénytelen elismerni

A Nemzetközi Valutalap is kénytelen elismerni, hogy a magyar modell működik és megszorítások nélkül is lehetséges a tartós gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség és nő a pénzügyi stabilitás – reagált Kurucz Éva kormányszóvivő a jelentésre.

Kurucz Éva az MTI megkeresésére kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap példátlan mértékben módosította a magyar gazdasági növekedésről szóló becslését. Hozzátette: Magyarország úgy tudott gazdasági fordulatot végrehajtani, hogy már negyedik éve 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány. „Tavaly az utolsó fillérig visszafizettük a Gyurcsány-kormány által felvett IMF-hitelt, miközben csökkentettük a családok, a munkavállalók és a vállalkozások terheit” – mondta el Kurucz Éva.

Tartjuk a régiós tempót

A régiós országok közül Lengyelországban idén 3,2, jövőre 3,3 százalékos növekedés lehet, Csehországban mindkét évben 2,5 százalékos, Romániában 2014-ben 2,4, 2015-ben 2,5 százalékos növekedéssel kell számolni.

A Nemzetközi Valutaalap világgazdasági kilátásokat összegző, most nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint romlottak a világgazdaság növekedésének kilátásai: 2014-ben 3,3 százalékos globális GDP-növekedés várható, jövőre 3,8 százalékos, ezek 0,1, illetve 0,2 százalékponttal elmaradnak a nyári előrejelzéstől.

Az IMF szerint erősödtek a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok. Rövid távon a geopolitikai bizonytalanság és a piaci kockázati felárak megugrása lehet gond, középtávon a gazdasági stagnálás és a potenciális gazdasági növekedés csökkenésével kell megküzdeni.

A kockázatok miatt fontos a gazdasági növekedés erősítése, a fejlett gazdaságú országokban ehhez együttesen kell alkalmazni a monetáris politika eszközeit és fiskális kiigazítást. Bizonyos országokban az infrastrukturális beruházások is segíthetik a növekedést, a strukturális reformokra pedig mindenhol szükség lenne.

Marad a növekedés

A jelentés azt valószínűsíti, hogy kiegyensúlyozatlanul, de folytatódik a világgazdasági növekedés. A fejlett gazdaságú országokban a pénzügyi és a gazdasági válság hatásai még mindig beárnyékolják a jövőt, de a fejlődő országok kezdenek hozzászokni a válság előttiekhez képest alacsonyabb növekedési rátákhoz.

Az IMF szerint a pénzügyi piacokon nagy volt az optimizmus, emelkedtek a részvényárfolyamok, csökkentek a kockázati felárak, alacsony volt az árfolyam-ingadozás. Ezek a kedvező folyamatok azonban nem növelték a beruházásokat, és néhány esetben a piacok már elhanyagolják a kockázati tényezőket, alulértékelik őket.

Előrejelzés régiónként, országonként

A fejlett államokban 2014-ről 2015-re 1,8-ről 2,3 százalékra gyorsul a növekedés üteme, a Független Államok Közösségének országaiban 0,8 százalékról 1,6 százalékra, Európa fejlődő országaiban 2,7-ről 2,9 százalékra. Latin-Amerikában és a karibi-térségben 1,3 százalékról 2,2 százalékra, Afrika szubszaharai országaiban 5,1-ről 5,8 százalékra, a Közel-Keleten 2,7 százalékról 3,9 százalékra, a kelet-ázsiai országokban 6,5-ről 6,6 százalékra változik a növekedés.

Az Egyesült Államokban idén 2,2, jövőre 3,1 százalékos GDP-növekedés lesz, Németországban 1,4, majd 1,5 százalékos, Kínában 7,4, aztán 7,1 százalékos, Oroszországban 2014-ben 0,2 százalékos, 2015-ben 0,5 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;