Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 29. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság

Az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrése megyénk rendőreinek kiemelt feladata

Az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrése megyénk rendőreinek kiemelt feladata

Az ittas vezetők által okozott, személyi sérülésessel végződő balesetek számaránya az összes sérüléses baleseti számon belül megyénkben magasnak mondható, a rábaköziek fegyelmezettek.

Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek országos aránya 2012-ben a 11,2 %, míg megyénkben 13 % volt. Az ittasan okozott sérüléses balesetek száma 2013. februárban emelkedett, így az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli megyei aránya a tavaly február havi 7,7 %-ról 13,7 %-ra emelkedett.

2013. göngyölített (1-2 hó) adatok alapján, országosan az ittasan okozott balesteknek az összes személyi sérüléses közúti baleseten belüli aránya 9,77 %-ról 8,41 %-ra csökkent, ezzel ellentétes arányban, megyénkben 10,8 %-ról 13,2 %-re nőtt.

Fő célkitűzésünk szerint a 2013-as évben ez az arány nem lehet több 10%-nál.
A célkitűzés elérése érdekében – a rendelkezésre álló technikai eszközök maximális kihasználtságával – rendőreinknek meg kell tennie mindent, hogy megyénkben a kedvezőtlen tendenciát megfordítsuk.

2013. február hónapban az 62 feltárt ittas járművezetés esetében 22 főnél a mért légalkoholszint meghaladta a 0,8 mg/l-t. Ezzel kapcsolatban kiemelendő, hogy az év második felében változik a szabályozás és a büntethetőségi értékhatár 0,5 mg/l értékre csökken, függetlenül a befolyásoltsági tényezőtől. A büntetés ez esetben már akár két év szabadságvesztés, és emellett akár 10 év járművezetéstől eltiltás is lehet!

Megyénkben 2013. február végéig 12 esetben okoztak ittasan személysérüléses balesetet, melyből 6 esetben Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén. A statisztikai adatok elemzéséből megállapítható, hogy az esetek túlnyomó többségében személygépkocsi vezető, 1-1 esetben segédmotor-kerékpáros, kerékpáros okozott ittasan személysérüléses balesetet. Mivel a személysérüléses balesetek okozóinak több, mint kétharmada megyei lakos, így a felelősséget sem háríthatjuk másokra.

A fenti célok elérése érdekében megyénk közútjain fokozottan kell számítani rendőri ellenőrzésekre, akciókra, razziákra. Célunk, hogy a statisztikai elváráson felül, megyénk útjain biztonságosan lehessen közlekedni, csökkenjenek az anyagi káros, sérüléses és ittasan okozott baleseti számok. Aki alkoholt fogyasztott az ne üljön volán mögé!

Február hónapban az ittas pozitív ellenőrzések számán felül, az ittasan okozott anyagi káros és sérüléses baleseti számok rábaközi mutatóit az alábbi térképes diagram szemlélteti!

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!