Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 18. 11:25, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ünnepek alatt is védekezzünk a trükkös lopások ellen!

Az ünnepek alatt is védekezzünk a trükkös lopások ellen!

Különösen az idősek veszélyeztetettek.

A trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket. Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, sok közöttük a nő, illetve olyan csoportok, amelyeknek egy vagy több női tagja is van. Jellemző módszer például, amikor az elkövető vizet kér, pénzt vagy segélyt hozott, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánl, vagy eladni kíván valamit, esetleg albérlet felől érdeklődik. A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.), rendőrnek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába/házába. Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.

További ismert „trükkök”:
● Bádogos, redőnyös, köszörűs, késélező, nyílászáró cserélő,háztól vásárló személyek
● Balesetet szenvedett, bajba jutott személynek adják ki vagyunokájuknak hazudják magukat, azt állítják segítségre szorulnak,pénzre lenne szükségük és minden esetben mást küldenének magukhelyett a pénz átvételére.

Megelőzési tippek, tanácsok:
● A kertkaput, lakásajtót mindig zárja kulcsra, akkor is ha otthon
tartózkodik!
● Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonságiláncot, kémlelőnyílást!
● Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! (bizonytalaneredetű áruk, hamisított termékek, jótállás, garancia hiánya, a valósértéknél jóval magasabb ár stb.)
● Idegen személyeket soha ne engedjen be otthonába! Ha mégisbeengedi, egy pillanatra se hagyja magára a lakásban!
● Ne váltson fel nagycímletű bankjegyet idegeneknek!
● Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentelnekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége!
● Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, azértékekeit soha ne hagyja elől!
● Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és neáruljunk el magunkról semmit idegeneknek (telefonon sem)!
● A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakorarcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!Abban az esetben, ha igazolványukat mégsem mutatják meg, meg kell kérniőket arra, hogy igazolják magukat, ha a felszólításnak nem tesznekeleget nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba!
● A közüzemű szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénztszemélyesen nem hoznak, és nem is kérnek!

A Győr-Moson-Sopron Rendőr-főkapitányság felhívja az állampolgárokfigyelmét, hogy a hasonló esetek elkerülése könnyen elkerülhető,megelőzhető. Járjanak utána, hogy az illető, vagy telefonáló az-e,akinek mondja magát. Bármilyen indokra is hivatkozik egy idegen, soha neadjanak neki pénzt. Idegenek előtt, nyilvános helyen ne beszéljenekmagánügyeikről. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék arendőrséget. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék megszemélyleírásukat, gépjárművük rendszámát és mondják el arendőröknek a 107-es vagy a 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!