Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 05. 13:34, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Csorna cserbenhagyta a vidéket

Csorna cserbenhagyta a vidéket

Dühösek és csalódottak a Csorna térségi polgármesterek.

Derült égből villámcsapásként érte a térségi önkormányzatok polgármestereit az a július 4-i keltezésű levél, amiben dr Bónáné dr Németh Katalin, Csorna polgármestere mint a kistérségi társulás elnöke közölte, hogy Csorna Város Önkormányzata 2016 december 31. napjával kilép a Csornai Többcélú Kistérségi Társulásból.

A társulást alkotó 31 település többi polgármestere értetlenül áll a városi önkormányzat lépése előtt, és rendkívül felháborodottak. Több községi polgármesterrel is beszélve a legenyhébb jelzők Csorna lépésére a sunyi az alattomos és a cinikus voltak. Miért ilyen felháborodottak a polgármesterek?
Csorna mindenféle egyeztetés nélkül, titokban állította kész helyzet elé a térségi önkormányzatokat. Június 30-án csütörtökön tartott rendkívüli ülést a csornai önkormányzat, amit előtte nap hívtak össze olyan meghívóval, amin ez a napirendi javaslat nem is szerepelt. Valószínűleg az ülésen vették fel plusz napirendként a kilépést, és azonnal el is fogadták. Miért probléma ez? A megkérdezett polgármesterek rosszhiszeműnek minősítették Csorna eljárását. Titokban az utolsó pillanatban „csempészték be” a napirendek közé a kilépést, hogy senki ne tudjon róla előre, hogy mire készülnek.

Miért probléma ez? A Csornai Többcélú Kistérségi Társulást létrehozó Társulási Megállapodás azt mondja, hogy a Társulásból csak december 31-vel lehet kilépni, azt viszont 6 hónappal előre el kell dönteni. Csorna megvárta az utolsó napot, és a másik 30 tag önkormányzat háta mögött meghozta a kilépési döntését. Másoknak lehetőséget sem adtak, hogy átgondolják ezt a lehetőséget.
Több polgármester is felháborodva említette, hogy hónapok óta zajlik a vita a Társulás jövőjéről, ami nem tét nélküli. A Társulás keretében a tagok közösen látták el az idősgondozás feladatait Magyarkeresztúron és Bágyogszováton, valamint a fogyatékosok nappali ellátását és támogató szolgálatát Csornán. Ez több mint 80 (!) idős vagy fogyatékos ember ellátását, és több mint 30 dolgozó munkahelyét jelenti. Sok gondot okozott az intézmények működtetése, emlékezhetünk 100 milliós büntetésre is, ennyit kellett visszafizetni az államnak. A tag önkormányzatok hónapok óta gondolkodtak, egyeztettek, terveztek, hogy miként lehetne átalakítani az ellátásokat, másoknak átadni a feladatellátást, mert az anyagilag kivéreztetett önkormányzatok nem képesek az állami normatíván és az ellátottak által fizetett díjakon felül szükséges összeget előteremteni.

Úgy ítélik meg, Csorna most cserbenhagyta őket, bedobta a gyeplőt a lovak közé, és a gondok megoldását a 30 maradó községi önkormányzatra hagyta. Nekik már nincs módjuk kilépni, kényszerhelyzetben vannak, letelt a kilépés eldöntésére rendelkezésre álló határidő. Magukra maradtak a problémákkal, az ő nyakukba szakadt az egész. Dühösen emlegették a 2014-es választási kampányt, ahol a mai csornai polgármester és csapata, akik megnyerték a választást, azt ígérték, hogy Csorna újra a térség valódi központja lesz. Ők nem így képzelték.

(képünk egy korábbi testületi ülésen készült)

Címkék: csorna, társulás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.