Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre valószínűbb, hogy az ebola Európát is eléri

Egyre valószínűbb, hogy az ebola Európát is eléri

Szakértők szerint hetvenöt százalék az esélye annak, hogy az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány október 24-éig Franciaországot is eléri, a vírus Nagy-Britanniában való megjelenésének a valószínűsége pedig ötven százalék.

Az előrejelzést készítő tudósok a betegség terjedési mintázatának és a légiközlekedési statisztikáknak elemzésével jutottak erre az eredményre. A jelentés azon a feltételezésen alapszik, hogy a légi forgalom teljes kapacitással fog továbbra is üzemelni az érintett régióban. Az utasszám nyolcvan százalékos csökkentésével a járvány Franciaországban való megjelenésére még mindig huszonöt százalékos esély lenne, ugyanez a szám Nagy-Britannia esetében tizenöt százalék.

'Ez tényleg egy lutri' - jelentette ki Derek Gatherer, a Lancasteri Egyetem kutatója, aki szerint az Ebola 'nem csak Afrika problémája'.

Nagy-Britannia és Franciaország is hazaszállította már kezelésre egy-egy ebolás állampolgárát, őket később gyógyultnak nyilvánították. A jelentés szerint sokan úgy térhetnek vissza Európába, hogy még csak nem is tudnak fertőzöttségükről.

'Ha folytatódik a betegség tombolása Nyugat-Afrikában vagy még rosszabb lesz a helyzet, ahogy néhányan jósolják, akkor csak idő kérdése, hogy egy beteg felszálljon egy Európába tartó repülőgépre' - hangsúlyozta Gatherer.

Egészségügyi szakértők szerint mindemellett rendkívül kicsi a valószínűsége egy járvány kialakulásának egy gazdag és fejlett országban.

'Az emberek nem olyan zsúfoltságban élnek Európában, mint egy monroviai bádogvárosban, ahol minden adott a vírus terjedéséhez. Teljesen más a helyzet egy modern nyugati város rendkívül higiénikus és fertőtlenített környezetében' - tette hozzá a kutató.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 3400 haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A vírus eddig több mint 7200 embert betegített meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;